söndag 29 november 2009

Mobilkamerors tillkortakommanden

Det har börjat hagla klagomål om att vi inte uppdaterat bloggen på ett tag, vi insåg allvaret när även den enda personen utanför hushållet med egen nyckel till bygget droppade en kommentar i en bisats under en middag. Då är det illa, så vi gör ett försök nedan med en del mobil-bilder tagna på kvällar när man gått hem för dagen och solen gått ned sedan länge.

Samtalen med SP gick bra, vi har fått en summa pengar och kommer slippa en del utgifter vid nästa beställning. Däremot drabbades vi därefter, med stor förvåning då vi maskerat mycket fönster i bekantskapskretsen, av galet många bakslag när vi skulle avmaskera fönstren, så fönstren försöker vi förtränga och har beslutat att tillbyggnader i framtiden inte kommer ha några fönster. En släng av fredagen den 13:e, visste väl att det skulle komma ngt surt.

Avfuktare har vi lånat en från vår KA, vi får se när den kommer i drift. Gissningsvis ungefär cirka sedan, på en höft, uppskattningsvis, eller så.

Vi satsar på isolering och värme framför tätning av skalet (slamning och takpannor).

Luftspalterna är klara i samtliga tak, 16 pall isolering har burits in under tak med hjälp av mamma-Pucko. Det stora taket på 2-plansdelen är i princip isolerat och klart inklusive ångspärr. Isoleringen som skall upp i 2-plansdelens lilla tak och vägg är uppburen så det är bara att tråka sig vidare med det dryga isolerandet.

Åsså lite bilder med sämre kvalité än vanligt:


De sista luftspalterna får vindskydd, läkten är precis som i matlagningsprogram redan förberedda. Riktigt drygt moment med enbart cc 60 på kerton.


75% av lasten från en hel lastbilstrailer instaplat i huset, men börjar ju fundera på rummets storlek när vi inte utnyttjat dess fulla bred och höjd och resultatet blir att endast hela allrumsdelen och halva matplatsen tas i anspråk...?


Första skivan kommer på plats, riktigt behagligt att ständigt jobba med uppsträckta armar och tacksamt ta emot nedfallande stenullsbitar i sitt vanställda nylle. En del av isolerandets förtjusning, man ser det nästan som bonus när man får ngt i ögat som inte är biologiskt nedbrytbart, svider bara nästan. Varje fack får ett lager med 145 mm skivor samt dubbla 170 mm skivor. En skiva avklarad, 293 st återstår enbart i detta tak!


För att motverka köldbryggor från kerton reglar vi vinkelrätt på undersidan, "normalt" brukar vara att regla med 45x45 mm men vi har valt 45x70 på högkant. Det av tre huvudanledningar: få bort mer av köldbryggan och få mer isolering, men främst för att jag hatar den sladdriga 45-isoleringen. Konsekvensen blir ju så klart en högre byggkostnad och en massa extra "krångel", t.ex. så kan vi inte spika upp reglarna. Vi hade iofs kunnat skråa med 4", men det hade inte blivit lika lätt att hålla cc-måtten och ännu krångligare än att skruva med tillräckligt stora skruv. Så lösningen blev att förborra reglarna och skruva upp dem med 6x120mm skruv, kerton verkade tämligen hård då vår 18 volts Makita gick lite väl tungt och det fick bli vår lågvarvade Dewalt med tillhörande kabel som fick lösa uppgiften. 208 st skruv har gått åt till det första taket om ngn undrar.


Vi fortsätter konsekvent med lite suddiga bilder efter att vi fäst upp åldersbeständiga plasten/byggfolien/ångspärren. Dess syfte är att förhindra den varma luften inomhus från att nå isoleringen, om så sker kommer det bildas kondens i hela takkonstruktionen när den varma och fuktiga luften når isoleringens övre och kalla skikt.


Här roas vi av att stoppa i 70mm isoleringen, den vill ju inte direkt hänga kvar av egen kraft så man får följa med och fästa upp ångspärren vartefter man matar i skivorna.


Här är ca 25% av det första taket klart med ca 40 mm luftspalt, 550 mm isolering med ett icke diffusionstätt vindskydd mot luftspalten (luften skall ju stå still i själva isoleringen, det är ju hela principen med isolering, och ev fukt skall få ventileras ut) samt en ångspärr undertill. I skrivande stund är detta tak 99% klart, återstår 20 cm bred 70-remsa och lite ångspärr.

Så där ja, då återstår bara resten av bygget!

/Pucko

Inga kommentarer: