tisdag 20 april 2010

Lim, gips, el & fröken fasan

Det var ett tag sedan sist. :)

Vi har luffat vidare enligt rutin, det är lite många spår igång simultant nu men man får väl hoppas att det rör sig framåt. Bakåt har det väl gått lite också iofs, våran så redan älskade fönsterhistoria har fått två nya avsnitt. Det första är att fönsterdörrarna har satt sig, vissa mindre andra rejält. Kul i kvadrat. Det andra avsnittet är att april-skämtet har kommit, dvs det måttbeställda fönstret till vardagsrummet.

Nä, det står med utsidan hitåt och vi står på insidan och tittar ut, så det är iaf inte spegelvänt från fabrik. Men är det rätt mått o lutning i övrigt? Spännande...

Vi har gipsat klart det sista nu inför el-jobbet, man kan ju limma gips och har man stålreglar kan man ju pressa skivorna under 30 min med magneter. :) Så varför inte testa ett nytt system?

(Klicka för större bilder, men det visste ni ju redan..)
Klistra dit en fixtur så slipper målarn sätta remsor innan spackling och du får en snäll skiva som håller sin position i sida utan att bråka, ordna ett par strängar lim...
...lyft skivan på plats...
...sätt skivan i press med de justerbara magnetlinjalerna...
...fäll ut skivpikarna och skivan håller sin höjdposition...
...sen är det bara att gasa vidare och upprepa...
...synd att klaga på att batteriet till skruvdragaren tar slut. :)
Önskar man ha 2 lag gips får man klistra dit lite magnetmottagare...
...limma mellan mottagarna...
...lyfta dit skivan i fixturen o trycka fast den...
...söka upp magnetmottagarna och sätta magnetlinjalen på plats. Vid monteringen av detta lag valde jag att hänga skivan på plats med en skruv istället för att använda skivpikarna på linjalen.
Jaha, då hade hallen bytt utseende. Eller snarare tagit form.
Herr fasan har varit framme ett tag, har sett honom dansa och fjanta sig för denna dam. Hon gillade troligen sin egen spegelbild i fönstret och blev närgången. Eller såg jag ut som en tupp månne?
Sovrummen har fått lite apparatdosor för smidig installation av TV-apparater. de skall ju ha el, data, antenn och dessutom är det smidigt att sätta ett grövre rör mellan två tomma dosor så man kan dra HDMI-kablar eller annat skoj så man slipper de gräsliga kabellisterna upp till TV:n på väggen. Jag tyckte detta var en bra höjd, vi får väl se vad den estetiskt ansvarige Puman anser... :)
En dammsugare för att ta upp dammet som blir när man spårar i LB-väggarna är klockrent, klok elektriker.
Fönsternischerna blir ett projekt av spännande slag, testade spåra upp en av dem o det funkar fint. I princip alla fönster skall få lågvoltsspottar, så det skall fram ström till nischerna. Därefter skall det limmas/skruvas gips upptill att gömma kalaset med o fästa spottarna i.
TV:n i allrummet nere har också fått lite dosor. Uppe är det data, ström och blinddosa för ett 40 mm avloppsrör för kablage av valfri sort. Nere behöver man el, dubbla datauttag, antenn, dosa för BOSE-linkkabel till annan plats i huset samt dosa till att dra iväg ljudet till ett annat hörn av rummet där sub med inbyggd förstärkare skall stå. Det blir nog bra tillslut om man kan behålla tålamodet, allrummet uppe skall få samma behandling...

Har idag beställt 750 meter flexslang, 200 meter antennkabel, 200 meter högtalarkabel, 100 meter telefonkabel till termostater för golvvärme samt koppar till takspottar. Datakabel löser vi lokalt på ön, men det blir ett par hundra meter eller så.

Tack Mattias för ditt besök i söndags, arbetade timmar, kunskap o ovärderliga bollplank!

Hörs om en månad igen månne?

/Pucko


Inga kommentarer: