torsdag 17 februari 2011

Batterierna är nu helt slut, kan ej ens laddas...

Tjipp!

Tanten ligger ned bäddad o luktar Heat-Lotion, eller nja, hela lägenheten luktar o sovrummet stinker! Så länge hon får bli bra igen så får det lukta hur mycket fotbolls-omklädningsrum som helst. Hon har under helgen som passerat varit helt själv på bygget o levererat imponerande resultat. Till helgen är även jag ledig, hade tänkt köpa lite mer isolering till henne o mer gips till mig så jag hoppas verkligen hon kan deltaga!

Ett annat sorgebarn är skruvdragaren, min 18V Makita (jo det är min, haka inte upp er i onödan på att jag skriver "min" och inte "vår". Den är en generös födelsedagspresent från Daniel efter att hans (deras) hus var "klart" och innan vi "började") har nu inga batterier. För ca 2 veckor sedan vägrade ena batteriet ladda och laddaren hävdar trasigt batteri. Idag skedde samma sak med det andra och sista batteriet. Att inte ha en fungerande skruvdragare är ju som att vara utan bil om man kör rally, det går bara inte. Blev förbannad, åkte till en auktoriserad verkstad för analys av batteriernas celler. Det finns ingen garanti kvar, däremot tycks dagens batterier ha små micro-processorer och håller koll på en del saker. Batterierna vet t.ex. hur många ggr de varit laddade. :) Det ena har laddats 43 ggr och det andra 48 ggr... ...dvs de är i teorin knappt inkörda. Med lite flyt (vilket jag inte har eller tror på) så har ett par kontakter oxiderat lite och man kan göra rent dem igen. Med max-flux får jag nya som goodwill från Makita. Men det lutar väl åt att köpa två nya för 2500 kr eller en ny dragare för 5000 kr. Tillsvidare har jag hyrt en annan typ av 18V-maskin av märket Makita och använder endast batterierna från den till min dragare. Vi får se hur snabbt jag har en fungerande dragare igen med egna batterier.

Annars har det ramlat vidare med isolering, gips och underbara salami-brie mackor till frukost och mellanmål.

Nu blir det bilder:

Puman har dragit slang från tvättstugans kopplingsdosa till dosan för fönsterbelysningen (via dosan för trafo till ytterdörr och tvättstugefönster), annars hade katastrofen varit ett faktum: ingen ström till halva husets fönsterspottar!

Första blandningen gypsum, det återstår nog bara 200... Balken är bestulen på en massa LB och spacklas nu ut jämnt igen för att låta taket i hallen gå rakt ut i köket. Tar lite extra tid men blir väldigt mycket snyggare,

95-regeln vid klk-dörren är en banan, en 45x70 som tokskruvas med 95:an i spänn gör nog susen om man sedan förstärker med ett stålskenehörn mellan gips-lagen så väggarna får stöd av varandra.

Den saxade väggen i hallen är redo för Pumans isoleringsfärdigheter.

När man talar om isoleringstrollen, ja då står de i farstun! *sneglar mot alla slangar i taket o undrar om jag skruvat i vatten, el eller i ngn antenn-kabel.*

Oredan med högtalarkablar skall också lösas för SA-3 nere.

Så där ja, taket gipsat i hallen och utsläppt i köket. Lim, plugg o skruv på primad Gypsum. Håller det tro?

Gips i taket o isolering på plats i väggarna!

Titta, ett fungerande batteri!

Det tar sig!

Stålskenan borta o gipsen skuren längs med väggen. Smutt!

Hallen klar! Ca 17 löpmeter väggar i hallen är dubbel-gipsade.

Klk nere har fått en vägg klar (OSB+gips) o den andra är halvfärdig i väntan på att elcentralen kommer på plats.

Puman har även hon gipsat (och daterat), andra halvan av lilla väggen mellan hall och garderober i sovrummen har fått ett första lag. Ngn som förstår varför just hon skriver alla gratulationskort?De saknade 90-skivorna är på plats, tack Mattias för blixtvisit!

När man börjar se slutet på gipsningen nere så slås man av att övervåningen återstår. Det är mycket som är kvar där och det skall göras i en viss ordning för att få ihop väggarna vettigt med de kvarvarande reglarna som ännu skall upp i hörn osv...

Ett lag på plats med en massa roliga tusch-streck, har satt OSB för kortling på en del ställen för att slippa stålbanden på denna vägg med släpljus från solen. Lite omständligare men ingen större tidsförlust. Övriga streck kan vara flexslangars lägen, eller så har jag bara tyckt det varit roligt att rita med spritpennor på väggarna?

Har satt en regel o en skena på plats för kommande låda vid GVF uppe, passade på att fylla ut hålet i golvet med en nedkapad 22x95 och därefter fyllt upp resten som hamnar i lådan med fogskum. Lite flytspackel och fuktspärr på det skall nog förhindra att ev läckande vatten droppar från slingorna ned i bjälklaget (så länge det droppar och inte spolar) innan man noterar läckaget.

/Skruv(dragar)lös

6 kommentarer:

Villa Nian sa...

Varför köpa batteri i Sverige?
http://www.prishammeren.dk/shop/makita-18-volt-553p.html eller
http://www.toolshopdirect.co.uk/item.php/sn/193061-8
Finns även nya dragare där.. Tänk på att DDK är billig jämtemot SEK

Rita inte med tusch! Går igenom målning etc. Använd blyerts!! Om ni behöver veta reglarnas positioner så rita streck i taket mitt vid reglarna och använd en krysslaser för att hitta reglarna.

Mitto sa...

Varför vänta flera dagar på batterier om man behöver dem omgående? Att svenska kronan för stunden är stark är ju ingen hemlighet, dock lite knöligare att komma ihåg att göra rätt för sig och betala eventuell momsskillnad om man beställer inom EU (och att se till att ens prisjämförelse grundar sig på samma momssatts).

Jag kan köpa en bok från England o vänta 3-5 arbetsdagar, men verktyg vill jag inte ha väntetid på och priset blir inte så blodigt om man har rätt rabatt i kassan. Nu slapp jag ju åka och spontan-handla en ny dragare tack vare Makitas Goodwill. Lite synd dock då deras uppföljare till min verkade trevlig.

Rita med tusch om du skall gipsa ett lag till! Tuschen går inte igenom 12,5 mm gipsskiva men syns betydligt bättre än klen blyerts i ljuset från halogenlampor! Då slipper man skruva på fel ställe för att man missat blyertsen.

Jag föredrar att rita på golvet så kan jag enkelt mäta utan att behöva upp 3-4 meter, har man redan målat så använder man en regeldetektor. Alla monterade gipsskivor har reglarna påritade med blyerts (titta på bilderna så anar man dem) och det brukar räcka för att mäta fram de reglar som, i våra fall, inte står på c40.

Ett tips, efter fyra gipsade hus och ca 500 gipsskivor: fumla inte runt med krysslaser och gör inte strecken i taket så sparar du bra med tid. Tryck inte för hårt med blyertsen så fördjupningen i kartongen syns efter att det målats (om du nu ändå inte tänkt bredspackla väggen).

Man snappar upp mycket med vänner som driver egna bygg och målarfirmor. ;)

Trevlig helg!

/Mitto

Villa Nian sa...

Nu behöver du inte betala någon mellanskillnad på moms då du betalar momsen i det landet som företaget ligger. Så priset som står är det som gäller. Tror den regeln gäller när det gäller bilar etc..
Men angående denna historia heja Makita!

Visst tusch på första lagret men sen att rita blyerts i betonggolv är ingen höjdare. Syns mycket dåligt. Där av att rita i taket med mjuk snickarpenna. Detektorerna rätt kassa att hitta stålreglar när det sitter gips + OSB emellan. Strecket i taket är så mycket bättre en dessa kassa detektorer. Och rita på skivorna är inte bra då frun är fd målare och vill inte att man sabbar skivorna så hon måste spackla extra mycket... Så krysslasern får fortsätta hjälpa till oavsätt vad (fusk)byggarna säger :D

Mitto sa...

Tjipp!

Jag blev tvungen att läsa vad jag skrev för jag började undra när jag läste ditt inlägg.

Jag mindes dock inte så tokigt iaf.

Köp en mjukare snickarpenna så skall du se att blyertsen syns på så väl betongplatta som på spånskiva.

Vill du hellre rita med blyerts i taket efter att du målat än att använda en regeldetektor så får du gärna göra det. Själv använder jag, enligt tidigare, hellre en regelsökare när det är målat. Min Bosch har lättare att hitta stål bakom OSB/gips än en träregel och den fungerar alldeles utmärkt (kan bero på att den kostar fyrsiffrigt iofs). Finner även armeringsjärn/el i betong om man känner sig osäker hemma i lägenheten.

Har du inte lust att lära dig att inte trycka för hårt med blyertspennan så rekommenderar jag dig att fortsätta med krysslasern, spackel är dyrt och att få tag på bra målare kan vara svårt.

Jag hör aldrig några fuskbyggare prata IRL så jag slipper vara på min vakt, hoppas du slipper det samma.

/Mitto

Villa Nian sa...

Ojoj vad du är känslig på kommentarer... Du tar allting sååå allvarligt....
Men vi brukar vi måla innan vi sätter skivor så strecken syns tills vi målat klart. Och det är med fuskbyggare var skrivet som ett skämt om du nu inte förstod det. Sorry

Mitto sa...

Nu existerar ju bloggen till nytta för vänner och familj även om vi inte valt att ha den privat av praktiska skäl för de som skall/önskar läsa/titta.

Hade vi inte tålt kommentarer hade vi däremot gjort bloggen privat. Av samma skäl förhandsgranskar vi inte kommentarer. Vi raderar heller inga kommentarer.

Tål man inte att få kommentarerna besvarade utifrån hur man kommenterat så får man strunta i att kommentera som besökare. Framgår det med all tydlighet att det ritas med spritpenna på lag ett av två så framgår det indirekt även att strecken kommer gipsas över, ja då blir svaret som det blir. Är det 42 skivor per pall så är det. Spelar färgen ingen roll på infällnadsburken så gör den inte det. Köper man verktyg billigt i butik så gör man, är priset inte väsentligt så är det inte det. Misslyckas man med att få fram sin ironi i text så gör man. Bedriver man inte skämtverksamhet i bloggform så är man istället t.ex. allvarlig. Dock inte känslig på/för kommentarer, mer känslig i mina svar för att inte skriva elaka saker rakt ut.

Klart är dock att man får inte en adress under denna domän, man har förtjänat den.

/Mitto