söndag 9 oktober 2011

Kalkstensgolvet slipat, bara lagningar x2 kvar

Tjipp!

En vecka senare än planerat började så golvet slipas, beräknad tid var 50h men det kan inte ha tagit mer än 36h. Ett bra motiv till att alltid välja löpande (om man vågar/kan ta den risken) m.a.o.! Vi har hittills alltid kört löpande på allt vi lejt in hantverkare till, att golv-slipningen kostar 750 kr/h + moms är ju så här i efterhand en extra höstpresent i den dåliga börs-trenden. Noll-taxering nästa år?

Innan slip-spektaklet startade frågade vi om det var ngn risk att de färdigspacklade ytterväggarna skulle bli kantstötta. Det var tydligen ingen fara alls då den stora maskinen inte kördes så nära väggen utan intill väggarna kördes en mindre handjagad maskin. Precis som hemma hos Mattias och Daniel m.a.o. Det enda var vattenstänk pga att det våtslipas men det skall gå att borsta bort när det torkat, vi maskerade fönstren invändigt och tejpade trösklar och sov sedan gott.

Första steget kördes i måndags, första steget är grövst och sedan blir det finare o finare "sandpapper med diamanter". Första var riktigt grovt för att köra ned de värsta ojämnheterna, tittade förbi bygget på kvällen och möttes av ett vitt golv. Även om de suger upp vattnet vartefter de slipar så får de ju inte upp allt, nu hade det delvis torkat och golvet var vitt samt att man tydligt kunde se vart det släppt lera ur stenarna. Såg mest ut som ett mån-landskap.

Slabb slabb, en tjock hinna av vattendränkta sliprester (torkande filmjölk?) täcker golvet. Luften är tung av fukt och det luktar bygge. Väggarnas nedersta 10 cm är täckta med samma "filmjölk" och det syns att de är mörkfärgade av fukt.

Vår lilla sväng i hallen ser ut att ha klarat sig fint i den första och grövsta omgången, ett litet hål där fosil/lera har lossnat syns framför den högra strålkastaren.

Njo, också hade vi det här med risk för kantstötning. 2 av 22 ytterhörn syns i bild. Visst är de fina? Därutöver har vi släpmärkena längs med väggarna. Nåväl, nu hade vi inte spikat ngt skydd för att det inga märken skulle bli enl sliparn. Vi tar en diskussion kring fakturan m.a.o. Frågan är bara hur vi nu skall lyckas laga väggarna utan att det skall synas i släpljus sedan efter att allt målats... :(

Andra steget av fyra är i full gång, kladd kladd.

Kl slog 16 på onsdagen och sliparn försvann så snabbt att ytterdörren inte ens blev stängd, han var här nyss och körde kanter...

 De mörka fläckarna på golvet är jag som lagt ny fog på vissa ställen. Jag har lyckats få luft i fogen där de olika blandningarna "skarvats". Luften blev till hål i fogen när den skyddande fogen slipades bort, små härdade fogrester snurrade runt/runt med slipmaskinen och gjorde små repor i tredje av fjärde steget. Så för att skapa bättre förutsättningar till ett fint resultat efter fjärde och sista steget lade jag igen dessa hål med ny fog med den bittra vetskapen om att den inte skulle hinna brinna men att det oavsett inte kunde bli sämre.

Fjärde av fjärde steget, nu är det ingen tjock fil längre utan mer lättmjölk som täcker golvet. Redan under torsdagen blev enplansdelen klar.

På fredag förmiddag var så även hallen klar, därefter togs en skurmaskin i bruk och skurade golvet. På fredag kväll var vi förbi innan mörkret lade sig o spanade in resultatet. Vi är nöjda, det blev skit bra. Vi har bett att få den så matt det bara går utan att det av strumporna skall bli blanka/polerade gångar där man går mycket. Vi har beställt "strump-blank" m.a..o. *fniss* Slutade med 100-papper, slipat i fyra steg.

Fångade Puman i ngn spännande pose. Har jag lurat henne att man inte får trampa på stenar som angränsar varandra när man står still? Har hon ont i röven? Eller försöker hon fota golvet utan att få med skorna? Who knows... Tills på tisdag skall hon ha markerat ut vilka hål i stenen vi önskar få lagade. En sorts snabbhärdande 2-komponents lagning läggs i hålet och slipas ned till samma nivå som golvet. En genomskinlig plast-liknande massa som man färgar till lämplig kulör för att smälta in i kalkstenen.

För stunden ser stenen grå ut pga de vita slipdamsresterna. Stenen skall behandlas med såpa. Syftet med den behandlingen är att mätta stenen så den inte tycker om att suga upp t.ex. rödvin om olyckan är framme. Såpa låter stenen "andas" och fuktvandring hindras inte heller. Vi skall istället för grön eller gulsåpa testa en natursåpa som egentligen används till trägolv, det fina med den är att den är vitpigmenterad så golvet blir förhoppningsvis så där grått som man tycker att kalksten skall vara. Slipad kalksten som mättas med såpa blir gärna gul/röd i tonen annars. Spännande, ingen såpa innan tisdagens lagningar dock!

Pucko knegar åtta dagar på raken och är ledig igen först på lördag nästa vecka så det är lite oklart vad som hins med, men det som skall göras är att bygga lådan till den vägghängda toan uppe innan tätskikt. Puman skall försöka slipa LB-väggarna så jämna som möjligt så att man vågar sätta större kakel även där. Dessutom skall golv på toa + tvättstuga nere primas (och LB-väggar på båda badrummen), samma sak med golvspån uppe i stora badrummet. Där skall vi minnas att köra outspädd primer.

Sotarn har även varit på plats och godkänt våra planer på att inte bygga 4-5 meter hög skorsten för värmekraftverk så den räcker över husets högsta punkt. 1-1,2 meter blir den (så man slipper den "fula" avsatsen för sotarn att stå på när den blir högre än 1,2 meter). Plåtslagaren får fria händer m.a.o.

Tänkte klämma dit de sista vindskivorna och sedan be plåtis komma förbi en sväng för huvar och annat som skall fixas. Har köpt en betydligt större takfläkt till kökets fläktkåpa än vad som var planerats av plåtis, hoppas det finns ngn bra ful-lösning utan att behöva plocka pannor o sätta ny huv...

I övrigt förtränger jag nog utsidan tillsvidare...

Apropå utsidan så blir det inge snö i vinter. Troligen inte nästa heller. Vi har blivit med snöslunga så nu är det plusgrader och barmark hela vintern. Passar perfekt!

305 cc, styrbromsar, massa elektriska bekvämligheter och 84 cm bred, beställd till "kampanjpris"redan i juni. Stiga Snow Power.

Den gula BMW:n jag sålde innan bygget startade har flyttat sig från Karlmar ned till Trelleborg och är nu åter till salu, det lärde jag mig igår när jag blev uppringd av ngn seriös människa som ville höra lite historik/bekymmer under mina drygt 2 år som försäkrings-torsk. Legat ute sedan 9:e aug, inte konstigt till det  överpriset.

/Pucko i väntan på bättre kamera i mobilen

1 kommentar:

Vendela sa...

Hejsan,
Det skulle vara roligt om du vill visa upp ditt projekt på Byggla.se. Är du intresserad kan jag erbjuda en morot.
Maila mig på vendelabyggla@gmail.com så berättar jag mer!
/Vendela