söndag 11 oktober 2009

För att citera Gert: "Äntligen!"

Det har varit en bra helg, vädret har varit klockrent i oktober-mått. Förberedelserna inför spikningen av de sista taken blev inte ens klara under förra helgen pga det väder man bör förvänta sig mitt i Östersjön under oktober månad.

Men eftersom Pucko jobbat kvällar har han haft ledigt på dagarna och eftersom dygnet har 24 h blev förberedelserna klara i fredags. Dessutom var Puman ledig i fredags och var engagerad som aldrig förr, hon hämtade virke i flera omgångar, provianterade inför helgen och ordnade spik till spikpistolen. Ordning!

I lördags, med oumbärlig hjälp av våra vänner, blev så taken äntligen kompletta. En skön känsla så länge man förtränger de hundratals timmar som återstår ännu på utsidan... :) De två bakfulla grabbarna hade nog ingen skön känsla i kroppen när Puman dök upp tidigt, tidigt, tidigt på lördag morgon för transport till bygget, Fredrik var inte en av de två... :)


Tassarna kapade, första brädorna "ramlar" på plats.


Från marken dirigerar Puman oss så att vi får jämna och fina taksprång även i sidled, hon ser ut att lyckas bra va?


Killen påstår att hans flygledartorn är jätte högt, så högt att han kan se regnet svepa in över ön från havet. Men han skall har 3 meter tak att gå på för att komma upp bakis. Då undrar man, är han full på jobbet för att orka med höjden från tornet?


Skall man ha en susning att haka på fackmannen till vänster får man bli två om att ge sig på de trilskandes takbrädorna.


Puman, påstår hon själv iaf, ser ut som "mannens lilla hjärna" i mössan...


Den ljusa fläcken fram på den poserade mannens byxor (där hans mindre hjärna huserar) är varken färg, spackel eller fuktspärr. Det är hans vita kalsonger, han har hål i brallan (upptäckte Puman)...


...och så här i efterhand när man ser denna bilden känns det inte helt tryggt!


Fler tassar kapas, Fredrik tog en tillfällig paus medans Pucko väsnas och skitar ned alla med spån.


Mattias trampar limkant, Daniel bär takpapp och pucko sträcker sig efter hammaren för att slå ned en häftklammer han misslyckats med att slå i. Vilken nolla!


Daniel ha skjutsats hem, men Mattias och Fredrik kämpar vidare mot klockan för att även hinna duscha innan de skall på middag med släkten. Sist vi spikade tak räckte varje rulle med papp till två våder, under lördagen räckte en rulle till 3 våder och minimalt med spill. Dåligt med skarvar på taken! Väggen mellan de båda taken vi spikat idag har fått takbrädsbeklädnad + takpapp istället för gips. Därefter kommer det monteras 30 mm putsskiva så vi även kan putsa den väggen.


Kommer taket hålla verkligen med enbart cc 60? :) Från vänster: Sovrum, samma sovrum, klädkammare och slutligen badrum.


Byggställningen står mitt i allrummet på övervåningen, den bör vara ca 3 meter hög- Utifrån det kan man gissa att den invändiga takhöjden skall räcka för att få lite eko.

Idag söndag har Pucko spikat lite ströläkt på det större taket och fortsatt snedkapa fönsternischer inför kommande montering av fönster, ytterdörrarna bör komma denna veckan också.

Tusen tack till Fredrik, Mattias, Daniel o mamma-Pucko!

/Pucko o Puman

Inga kommentarer: