torsdag 3 juni 2010

En evighet kvar?

Talande fart på inläggen, de matchar tempot på bygget. :)

Vi har hamnat i en logiskt ologisk ordning med avseende på planering vilket stjäl en massa tid och energi. För att veta vart kablar, dosor o koppar skall hamna behöver vi ju veta vad vi önskar ha vart. Från början hade vi tänkt att lite grovt planera köket o båda badrummen utöver alla andra rum, vi trodde att de rummen skulle vara de viktigaste med avseende på behov av att få fram rätt antal faser och rätt kabelkvadrat på rätt plats.

Inte går det fortare om man väljer att flytta saker heller, tog tid från början o lite extra tid att ta bort igen för att slutligen göra om allt på ny plats. :) Acoustimass-modul nere är flyttad och troligen skall en massa apparatdosor lossas och utökas med fler. Det visar sig att våra strömbrytare bygger så mycket in i dosorna att dosdimmrar blir kärva att få dit. Visserligen går det att lösa med lite extra kopplingsdosor i garderober, klädkammare och tvättstuga men Tanten önskar nu hellre byta till vriddimmers... :)
Det mesta på plats hoppas jag, det finns iaf inget ledigt flexrör kvar. Bara hoppas det blivit "rätt". Klicka på bilden o granska den noga, skrik till om vi missat ngt uppenbart, det ser likadant ut i allrummet på övervåningen. Två flugor i en smäll således om vi blir varse eventuella misstag. ;)

Däremot gick det fort att snubbla över 2 st Lifestyle V30 från Bose till kraftigt sänkt pris i början av Maj. Efterföljaren har kommit och vi tycker inte att det är värt att lägga de extra tusenlapparna (50k) för att ansluta iPhone i docka, lättare koppla ihop 2 Lifestyle system, slippa en extra fjärrkontroll eller två och inte ha ngn informationsdisplay.

Badrummen har vi löst genom att gardera oss o endast hängt ut kablar och flexrör med väl till tagna längder för alternativa placeringar.

Köket var i princip färdigplanerat när vi ansåg att vi lika gärna kunde göra det helt klart. Det har visat sig klokt att detaljplanera det då vitvarorna inte blev vad vi kanske från början hade tänkt oss. Vinkylen var inte planerad, mikron blev en kombinationsugn och hällen skall ha tre-fas.

KLICKA PÅ BILDERNA (ENLIGT RUTIN) FÖR STÖRRE VARIANT
Jo, det skall vara ett överskåp även ovanför vinkylen men det var i ritprogrammet inte lösbart. :) I nygget stoppar vi in ugn, kombinerad ugn/mikro, kyl, frys och vinkyl. Fläkten är ditritad för sakens skull men är inte den som kommer hamna där, troligen får vi måttbeställa den för att få den enligt våra önskemål. Trolig leverantör är Fjäråskupan istället för Siemens som på allt annat.
Mestadels 80-skåp, undantaget är den helintegrerade diskmaskinen till höger om diskho samt 60-skåpet direkt till höger om diskmaskinen. Samtliga skåp är egentligen lådor, alla har 3 st lådor med fullutdrag. Dessutom är samtliga underskåp 10 cm djupare än standard (66,5 cm istället för 56,5 cm), dvs bänkskivan är som lax på löken 70 cm djup. Bänkskivorna kommer av bekvämlighetsskäl bli laminat för att minimera underhållsbehovet, 4 cm tjocka. Tanken från början var att det skulle vara borstade kantlister i rostfritt, men med hänsyn till hur mycket rostfritt som redan finns på vitvarorna har det valts bort. Om Pucko är med på banan blir det svarta kantlister i plast. Längden på den stora bänkskivan skulle ha behövt vara ca 527 cm. Vårt problem är att så långa bänkskivor görs inte i ett stycke, får att då slippa en skarv mellan två likadana bänkskivor som bara skulle ha sett ful ut valde vi att bryta av med en skiva av annan sort. Tanken var först att måttbeställa en diskho efter eget huvud, dock blir det lite begränsningar tydligen när man önskar dessa med 70-djup. Valet blev då att inte måttbeställa, det blev till att måttanpassa istället. Vi stoppar helt enkelt in en 80 cm lång/bred rostfri bänkskiva med 70-djup, i denna på valfri plats fälls det ned/svetsas en diskho på 74x40 cm. Då får vi ett par "naturliga" skarvar/övergångar. Resultatet blir med lite tur acceptabelt rent estetiskt, dock dyrare än att helt måttbeställa. Ovanför överskåpen kommer vi troligen gipsa igen upp till tak för att slippa en massa dammsamlande ytor. Skivorna som skymtar till vänster på bilden ovan är ett par inritade passbitar för köksön och skall inte placeras där.
Köksön består av 3 st 80-skåp av den djupare sorten, bänkskivan här kommer vara 120 cm djup och ca 247 cm bred/lång. Bakom skåpen kommer vi regla upp en vägg för att stötta bänkskivans djup och få den lite mer proportionerlig, överhänget för bänkskiva på öns baksida blir ca 31 cm. I bänkskivan kommer den största induktionshällen vi hittat hos Siemens att fällas in, fem zoner med den största zonen centrerad i mitten vilket förhoppningsvis kommer fungera bra vid stekning trots frihängande fläkt. Hällens steksensor sitter dock på en av hörn-zonerna, likaså koksensorn. Återigen är skivorna framme på ritningen (till höger), de skall dock sitta på ön och inget annat.

Klädkammaren nere har strulat lite, den var oväntat strulig och inte klar ännu. Placeringarna av kommande förstärkare från Bose behövde ett extra varv av tankar så vi skall undvika onödigt mycket synlig kabeldragning. Tillkommer gör ännu en del lösningar för fasadbelysning och troligen dessutom belysningen till uteplatsen. Dessutom skall det in en del tomslang från övervåningen och säkerligen lite el och data.

Klädkammaren uppe fick sig ett par tankar den också innan vi valde vart vi hissade fram allt kablage för tele, data, TV, ljud mm. Lösningen blev att plocka upp det där det passa golvet bäst och senare får jag bygga en liten platå/låda under serverskåpet för dessa kablar.

Det återstår en del flexrör att dra och det saknas en hel del kablar i de redan dragna flexrören (ca 600 meter tomslang draget redan). De längsta sträckorna är iaf dragna och det är de ned till enplansdelen från klädkammaren uppe, ca 25 meter kabel per rör. Återstår bara "resten".

Har ordnat ett par HDMI-kablar att dra till sovrum samt badrum uppe, de skall in i klädkammaren de också. Huruvida det någonsin blir ngn TV i badrummet är oklart, men att spendera en tusen-lapp för att över huvudtaget KUNNA ha en TV där känns givet när alla väggar och tak är öppna. Åkte, efter ett tips och en massa letande, till en lokal musikaffär för att få tag på vettig lågnivå-kabel på löpmeter, skall köra analogt från dator i klädkammaren till de båda Lifestyle-systemen. Anledningen till den lösningen är att vi vill kunna lyssna på musik i tvättstuga och/eller uteplats samtidigt som ngn använder den digitala ingången från TV/DVD.

Högklintsvägen kan komma att breddas för att göra den säkrare för alla oskyddade trafikanter som nyttjar vägen under sommartid, eventuellt skall vi försöka förlänga tillståndet från Trafikverket ang anslutningen till nämnda väg från vår fastighet. Breddas den in på vår fastighet känns det onödigt att markplanera vid infarten nu bara för att göra om det igen om ett tag igen för att inte få en lustig lutning upp till vägen. Det har varit ett informationsmöte ikväll ang Högklintsvägen och vägkorsningen vid Toftavägen, nu skall vi fundera på om vi skall försöka förlänga vår frist att färdigställa anslutningen senast i augusti/september.

Hade vi uppdaterat bloggen lite oftare hade det blivit mindre text-massa i varje inlägg, skall ha det i åtanke i framtiden. ;) Den närmsta månaden blir det lite mer ledigt från jobbet så det kan ju råka bli lite mer gjort på bygget, därefter kommer nästan 3 veckor semester i juli. Vi får se vad som kan bli gjort, men klart är att vi inte flyttar in till midsommar enligt ursprunglig förhoppning. Inte ens nära. :) Med god tur o hjälp av våra vänner blir det kanske till jul? Vi avslöjar dock inte vilket år. ;)

/Pucko & Puman

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej på er, mycket intressant lösning till köket. Man kan få så långa diskbänkar i ett stycke. I alla fall om den ska vara i rostfritt. Men frågan är om man verkligen få in den i köket genom fönstret t ex - det kan vara krångligt. Men det går. Lösningen du visar nu är ju snyggt också. Om jag fattar det rätt ska ni ha den stora disklådan i rostfritt och brevid liggande laminat. Smart!
Har du lust att besöka www.neonela.se så hittar du hjälp angående disklådan / diskbänken. Våre roligt om ni hör av er. Annars lycka till med allting. / ela