söndag 24 oktober 2010

Hösten sätter krokben

En vecka har passerat sedan sist, den utvändiga statusen är oförändrad pga blåst, regn, hagel och snöblandat. Smått frustrerande, det blir ju inte varmare precis och jag skulle gärna vilja hinna putsa en del av huset...

Inomhus har det sniglat vidare med att göra det enkla komplicerat och omständigt. Vi har satt en del burkar/koppar för downlights/spottar. Alla rum förutom badrum uppe och de båda sovrummen nere är ordnade. Till badrummet uppe behövs fler koppar och sovrummen nere är lite knöliga att komma åt och dessutom skall taken där ännu sänkas och bli lite mer ljuddämpande genom att hängas i små byglar.

Vi hade en ganska bra bild innan på vart vi önskade våra "spottar", men att omsätta teori till praktik brukar inte vara helt smärtfritt. Man tänker inte alltid på att det finns en massa kertobalkar i taken som faktiskt bär dem. Bättre då att flytta spotten och hellre kapa av 45x70 regeln istället. Önskar man spottarna hyfsat symetriskt behöver man ibland kapa glesen och skruva ny på annan plats. Så ett par nya tankevarv kring plats och sedan lite mer krångel att väl få dem på plats.


Bra räckvid på isolerkniven efter att ångspärren snittats.

Sämre räckvid med armarna, fick använda en gles-stump (trä-stycket på bilden mellan låren, alltså en helt annan typ av wood än vad som... äsch...) att peta upp kopparna med den sista biten.

Fick man bara dit de första två skruvarna gick de sista som en dans. Ännu ett moment som aldrig kommer synas att man utfört eller svurit över.

Puman har även hon pysslat med en del skitgöra men strålat stolt som en sol över att "kunna hjälpa till". Hon har dragit flexslang i mellanbjälklaget mellan kopparna i hallen, badrummet och klädkammaren. Jag var orolig för att hon skull gnälla över isoleringen och att hon snart skulle ge upp, men det var tydligen "jätte roligt" och isoleringen smakade inte så illa, mest irriterande att få den i ögonen. Hon har också, utöver att ha önskat sig 8 st dubbel-spottar i hennes kära kök, börjat fälla in flexslangen i fönsternischerna till fönsterspottarna.


Pucko är imponerad, hon tyckte även detta var "jätte roligt" och var kvar 5 h själv på bygget idag efter att Pucko for till arbetet! Attraktionskraften i hennes bygg-utstyrsel kan diskuteras, att vi befinner oss i vårat sovrum på övervåningen är däremot odiskutabelt.

Vi har även bestämt oss för att förbereda för takhögtalare i köket, badrummet nere, kontoret samt vårat sovrum uppe utöver de rum som vi redan från början hade bestämt. Omständigt för stunden kan tyckas men helt omöjligt sedan.

Till veckan ser vädret lite roligare ut, med lite tur kommer en av våra hjältar (de med varma, fina och redan färdigbyggda hus) förbi på tisdag. Min förhoppning är att vi skall kunna sätta lite vindskivor.

/Pucko

2 kommentarer:

VillaNian sa...

Vad har man för lådor för takhögtalarna?

Mitto sa...

Är det en helt sluten högtalare, t.ex. Bose 131 eller 191 behöver du ingen burk. Bara att akta ångspärren om det är yttertak, men av hänsyn till ångspärren skulle jag sätta en lämplig downlightbox/burk/kopp.

Är det Bose 791 behöver man ju akta dem från isoleringen. En downlightbox i lämplig storlek som man skuvar så den inte vibrerar duger gott, smidigt dessutom om man behöver punktera ångspärren. Vad som helst duger bara den fyller sin skydds-funktion för högtalaren och inte sabbar diffusionstätheten.