måndag 31 januari 2011

Har ekot kommit för att stanna?

Tjipp!

Vissa hävdar att det gått två månader utan uppdateringar på bloggen, jag ser det som att det gått EN månad. Det är januari nu (feb om en minut) och förra inlägget gjordes i december. :)

Vad händer egentligen?

Bra fråga, inte blev det milt i december iaf, så ingen puts blev det på fasaden.

Det har förberetts för gipsning iaf och det har filats på det sista med nätverk o underhållning, röris har varit förbi en sväng o elektriker har varit på besök ett par timmar.

För att kunna gipsa behövs glesen fästas även på de knöligare platserna, som t.ex. för taket som släps ut i trapphuset...

...eller där gipsen skall ut hela vägen i fönsternisch. Eller runt blivande skorsten.

Flexslangen till lågvoltsspottarna skall även fällas in i balkarna innan vi kan limma, plugga o skruva upp gips i nischerna.

Frånluften i badrummet uppe skulle egentligen ha kommit ut genom väggen, snyggare dock om den kikar fram i taket. Tillverka en makaron...

...och göm den i taket mellan badrum och klädkammare utan att sabotera ångspärren alldeles för mycket. Man får inte glömma hissa ned flex för 3 nätverkskablar samt1 stackars TV-kabel.

Undrar vad jag missat att dra fram av allt nätverk, TV och telefoni mm till serverskåpet. Ca 45 flexslangar skall på ett organiserat sätt kika fram genom väggen vad det lider, men saknas något?

Sedan får man ju inte missa hissa ned alla matningar i väggen vid elcentralen innan taket gipsas. Saknas något?

Med en hederlig fogsvans och lite trä i ögonen kan man till slut se till att glesen kapats längs med träväggen.

2 pallar gips, 84 skivor á 27 kg och 2,88 kvadratmeter = 2,2 ton och 242 kvadrat. Det räcker till taken, troligtvis blir det ca 10 skivor över. Det gör inget, det behövs lika mycket till för att gipsa igen väggarna.

Lagom när skivan är på plats i sovrummet uppe och skall skruvas kan man ju ge sig på att ångspärren sticker ned nedanför gipsen o vill kapas lite till...

...men vad gör en strulande ångspärr när Fredrik och Mattias gipsar ute i allrummet uppe samtidigt? Hårtussen längst ned i högra hörnet hitom mig är Daniel som skär gips eller bär upp gips nedifrån tillsamman med Puman. Fredrik hade inte tvättat byggkläderna och fick inte vara med på bild skitig, men hans oväntade närvaro gav oss en andra automatskruvdragare och trippel hastighet på gipsandet.

Pucko på trappstege i färd med att skruva och inte ens 2-meters Daniel klarade sig utan bock för att nå taket. Det är omständigt att slippa vindsutrymmen, man når inte att arbeta som man önskar när innertaksmåtten skenar iväg.

Allrum uppe. Ljust och ekar.

Badrum uppe, ljusare och ekar.

Tvättstuga, dryg att gipsa och ekar.

Klädkammaren nere ekar.

Klädkammare uppe, ljusare och ekar.

Trapphus, ekar. (Kontoret bakom glipan ekar så snart Mattias & Fredrik skruvat sista skivan.)

Allrum nere, galet ljusare och ekar. Släpljuset är så grymt genom det höga fönstret att man ser ojämnheterna i skivornas papp, taket kommer se slätt ut natte tid iaf.

Det ekar givetvis även i 1-plansdelan, det gör det alltid när gipsen kommit på plats. Inte tror jag det kommer sluta heller ens när det möblerats.
En stackars rad gips saknas (ville bryta av med en rad 90-skivor av hänsyn till koppar för högtalare samt en för hastigt fastskjuten rad med gles, vi hade endast 120-skivor hemma), annars klart. Återstår endast hall och de båda sovrummen nere. En bra helg! Men vi hoppar brunchen på Leva i fortsättningen, jissus vad stinn man blev...

TACK Mattias, Fredrik och Daniel (och Emelie för fikabröd)!

/Pucko (& Puman)!

2 kommentarer:

Villa Nian sa...

Jo det är säkert någon kabel/rör som fattas eller så. Jag missade rör till tempgivaren för pannan.

Och var det verkligen 42skivor per pall? Normalt är det väl "bara" 40 per pall....
/Besserwissern

Mitto sa...

Tjipp!

Kanalisation samt kabel för givare av utetemp är avbockad och på plats. Saknar dock matning till en kopplingsdosa för de sammankopplade fönsterspottar som motsvarar halva huset, men alla fyra brytarna är med iaf. :) Löses medelst 1,5 meter flexslang innan hallvägg gipsas igen.

Och jo, kartongklädd standardskiva 1200/900-bredd från Knaufdano = 42 skivor per pall. ;)

/WissenBesser