söndag 25 september 2011

Dags för golvslipning

Tjipp!

54 säckar Gypsum gick åt för att spackla upp ytterväggarna, 1600 liter Gypsum kladdat på väggarna. Ca fyra heldagar har det tagit med hjälp av inlånade-hjältar att göra det sista och synliga momentet. Återstår att laga på ngt ställe där man lyckats stöta i och fönstren i trapphuset skall inte få fönsterbräden utan skall spacklas ut även nedtill typiskt nog.

De två stora taken har fått takpannorna utlagda, gemensam nämnare för dem är Pumans bror och min namne "Anders". Jag & Anders tog taket på tvåplansdelen och Puman & Anders tog enplansdelen. Återstår att göra det minsta taket, det väntar på att jag skall putsa väggen mellan taken där. Läge att göra det i höst... ...som allting annat...

Innertaken är i princip klara, allt är uppsågat förutom spottar + högtalare i "vårat" sovrum på övervåningen.

Ytterdörrarna har börjat spricka igen, tydligen skall de sitta väderskyddat... Den ena karmen är nu bytt dessutom. Nya dörrblad har kommit så de skall bytas igen. Är dock helt säker att jag läste "ytterdörrar" på katalogen när vi bestämde dörrar...

Fönsterdörrarna fortsätter sätta sig, snart spikar vi igen dem och låtsas att det är fasta fönster. :)

85 kvadratmeter kalksten är nu lagt i allrum/kök samt hall, fogning pågår. Till veckan skall hela rasket slipas, med lite tur går det bra och vi får ett slätt golv att traska runt på.

Tvättstugan har agerat slaktarrum för kalksten efter att lånad såg fått en ny klinga.

Vi har varit och beställt/köpt en kamin, skall ringa sotaren på måndag och be dem glida förbi för att se vilket humör de är på ang skorstenens höjd. Tvingas vi till 5 meter hög skorsten avbeställer vi kaminen. Det blev iaf tillsvidare en "liten" grå Contura 590 med stenmagasin. En murad passar inte in riktigt och en mindre variant skulle se mesig ut. Blir nog bra.

Vi har även beställt/köpt hörndusch 90x90 rak klarglas, svart komod (100 cm) inkl lite tillbehör och spegel till badrummet nere från Dansani. Dessutom har vi beställd en vit komod (120 cm) inkl lite tillbehör till badrummet uppe. Lite tidigt med leverans redan v.46 men 20% rabatt + ytterligare 5% vid kontantbetalning gör ganska stor skillnad med de fantasipriser som råder på badrumsmöbler. Det som drog mest var nog "inredningsarkitektens" sug efter mys och spänning: "ingick" gjorde 5 Triss-lotter och vid två tillfällen övernattning i dubbelrum för 2 personer inkl 3-rätters middag och frukost. "Vad skönt, två kvällar då jag slipper laga mat" utbrast en mycket nöjd Puma som räknat med endast en hotellnatt + middag.

Vi har börjat snegla lite på kakel & klinker, badrummet uppe är utmaningen. Badrummet nere är nog inga större bekymmer. Vi får se hur mycket ångest det skapar.

I mitten/slutet på oktober kommer båda badrummen flytspacklas och därefter få tätskikt, tvättstugan får flytspackel och dess golv tätskiktat samtidigt.

Sedan har vi målare att lösa, det finns favoriter men som med allt annat är tid en bristvara. I sedvanlig ordning lever vi på hoppet men förväntar oss en katastrof.

Plåtslagaren borde dessutom få komma förbi, vi har lite att färdigställa innan dess dock. Vi får väl se hur lycklig han blir över mitt inköp av takfläkt till köksfläkten, den är liiiite större än den som som föreslogs från början... ...så det är inte riktigt bara att montera dit den tyvärr.

Vad som blir gjort och inte gjort på utsidan innan vintern är fortfarande oklart, men det blir vad det blir när det nu än blir.

/Pucko

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, vad heter takpannorna ni lagt på huset? Det ser ut som de ej är helt enhetligt gråa utan har lite skiftningar, vilket är fint.

Mitto sa...

Just EXAKT denna modell verkar inte finns kvar, har faktiskt ett svagt minne av att den drogs tillbaka. Det är en obehandlad dubbelkupig betongpanna från Benders. Just denna skall vara Palema Antik grå/svart. Det jag nu finner på deras hemsida som möjligen matchar heter "gul/brun" (2-KUPIG PALEMA OBEHANDLAD ANTIK GUL/BRUN). Kanske är det exakt samma, men namnet stämmer inte riktigt iaf. Lycka till!