fredag 9 december 2011

Sannolikt bostadslösa

Tjipp!

Njoho, det var ett tag sedan. Fattigt med ny info de senaste månaderna om man inte råkar följa vårt sprattlande på ansiktsboken. Sedan sist är iaf ytterväggarna lagade invändigt efter golvsliparna, tack för hjälpen F & M!

Kalkstensgolvet är såpat med vitpiggmenterad såpa, blev riktigt bra, helt rätt "gråa" nyans! Puman snabbare än vinden med sitt mopp-viftande på bild.

Golvet är numera täckt med mjölkkartong exklusive plastlamineringen, undrar vart dessa rullar kan ha kommit ifrån? ;)

Sista vindskivan skruvad, månen räckte inte riktigt till så det fick bli att kasta ut en strålkastare också. Plåtis är kontaktad så han i verkstadens värme kan få börja bocka en faslig mängd plåt i alu-zink. 

Vi beställde hem en andra omgång med garderober från IKEA, dessa skall byggas in på ngt omöjligt sätt i hallen. Hade vi valt 210-höjd hade det bara varit att montera och stapla på plats. Dock ansåg vi det snyggare med den högre modellen, givetvis måste de då kapas ur för att "svälja" vatten/avlopp, matning till golvvärmen uppe och ventilation. På bild syns en del av det material som blev över från första garderoben som blev "minst" massakrerad av de tre. Det brukar väl bli bitar över på IKEA-prylar? Dessutom önskade vi (precis som i sovrummen) ha en hel golvsockel med vanlig golvlist nedtill, garderoberna vilar nu därför på en MDF och 45x70 konstruktion. Det som kapats bort baktill/upptill byggdes igen med MDF.


Garderoberna på plats i hallen, endast en liten skymt av avloppet från duschen uppe finns nu kvar. Det kommer dock försvinna när vi bygger igen hörnet och fäller in ett litet fack i det. Tanken är att det även skall sitta en liten spott i facket, den kommer hänga ihop med alla andra fönster-spottar i de "allmänna" utrymmena. Apparatdosan högt upp på väggen avslöjar att idén med facket är gammal. Har klätt garderoberna runt om med 16 mm MDF som vi rundat av de vassa hörnen på och sedan har Puman grundmålat allt vitt. Blir hon rastlös lär hon även måla MDF-en i garderoberna. En kakelsåg har även inhandlats till badrumsprojekten (den lilla gröna KGC-lådan på 20 kg nere till vänster i bilden överst).

Apropå badrumsprojekten: badrummet uppe har fått sin lilla "låda" konstruerad för att dölja avlopp och ställning till den vägghängda WC-stolen. Ett par lager med tätskikt och ett spann flytspackel bildar nu en liten skvallerlåda vid den inbyggda WC-n om den börjar läcka (en "bensinslang" borras in i lådan genom en lämplig fog sedan när rummet är "klart").

Badrummet uppe från annan vinkel och med tätskikt på plats, det gick åt ca 20 säckar flytspackel uppe men gick fort då jag agerade lärling/slav till flytspacklarn (som även satt tätskikten i badrummen + tvättstuga).

Flytspacklarn i arbete nere i tvättstugan. Tanten önskar 30x30-plattor på alla klinkergolv (dock 10x10 i duscharna), flytspacklarn har anpassat fallen efter det (återstår bara för Pucko att misslyckas med plattsättningen m.a.o.). Vi har beställt ca 125 kvadratmeter kakel & klinker från Konradssons med 25% rabatt, det gjorde faktiskt ett par kronor som vi kan nyttja till ngt annat. Vitt och mörkgrått/svart är temat enl inredaren (d.v.s. Tanten). 89 kvadrat tätskikt har vi fakturerats, jag har räknat ut ytan som skall kaklas/klinkras till 110 kvadrat och vi har beställt 125 kvadrat. Spännande ekvation. :) Sannolikt blir det en bergvärmepump från Nibe utan inbyggd beredare (1145 på 8kW) samt FLM och fristående beredare på ca 300 liter, förhoppningsvis skall det räcka till tantens enorma badkar som tar 475 liter...


Skåpen till köket har vi börjat montera, skruvade tillfälligt upp en rad 22 mm MDF för att underlätta monteringen av överskåpen. Hade redan förträngt hur kul det var i lägenheten att montera skåp mot ojämna stenväggar... På baksidan av skåpen satte vi plastdistanser så skåpen inte sitter dikt an mot ytterväggen, utöver lite fukt-skydd minskade dessa obehaget från variationen i väggens ojämnhet. inte helt ovälkommet!

Överskåpen på plats och MDF-en nu permanent monterad längsmed golvet istället så bänkskåpen har ngt att stå på. Utrymmet ovanför skåpen skall reglas upp och gipsas igen. Skall bli spännande o se vart det finns ngt att skruva i uppe i takgipsen... 

Utvändigt lyser putsen allt jämt med sin frånvaro, plåtis skall dock göra klart huvarnas/skorstenens-inklädnad i alu-zink nu när takteglet även finns på plats. Takfläkten till köksfläkten blev en större variant än vad plåtis räknat med så där får stackarn lite extra att krångla med. "Ytterdörrarna" från Polardörren är nu inne på sina tredje dörrblad, givetvis i en ngt felaktig nyans jämfört med karmarna... Fönsterdörrarna kommer SP hit och fixar i vår, de kommer lyfta av dem och klossa om/limma dem på nytt i ett desperat försök att lösa strulet. Vi är inte alls bittra över att vi inte tog fönster i alluminimum... Har dock ställt frågan i höstas till Tanten om vi skulle beställa nytt till hela kåken, hon ville dock göra annat för pengarna(?).

Vi kommer sannolikt flytta ur vår nuvarande bostad redan i slutet av januari, nuvarande bostad ligger ute till försäljning och samtliga budgivare vill in snabbare än 3 månader. Vi anser dock deras bud-strid värd mödan att flytta ned i mors källare. En dryg men välbetald mellanlandning på vägen ut till "huset".

I januari kommer en målarfirma och börjar måla invändigt, tack vare goda kamrater skall målaren/målarna handplockas från målarfirman. För oss känns det lika "tryggt" som att våra kamrater utför måleriet själva. Tack Fredrik! Ett förslag som kommit på tapeten är att låta bredspackla hela taket i enplansdelen, med tanke på det extrema släpljus det utsätts för så är vi benägna att nappa på detta förslag.

Med lite tur kommer jag få ett par veckors semester i februari lagom när målarna är klara, med tanke på allt som då är möjligt att pyssla med så är det ett osedvanligt bra sammanträffande. Hösten har ju inte direkt kantats av ledighet, snarare övertid. Vi håller tummar och lill-tår för att det skall gå att komma loss från kneget...

/Pucko

2 kommentarer:

Unknown sa...

Oj oj oj vad det händer grejer! Det blir jättefint. Jag fattar inte hur ni orkar... Fortsatt lycka till med allt.

Mitto sa...

Tackar! Hihi, det som brukar vara svårast att förstå är varför vi inte är klara ännu. Vi har varken ordnat med "pool" på uteplatsen eller haft chansen att "boat" in oss. ;)

Känns glädjande att du besitter en sådan fantastisk gåva att kunna se in i framtiden, men vi litar på din förmåga och hoppas resultatet blir just "jattefint"!

Trevlig helg!

/Pucko