tisdag 3 februari 2009

450 kg

Den lediga dagen bar frukt. All dränering är nere runt huset och vi har singlat upp i avloppsschaktet så det nästan inte finns ngt fall på den dränering som leder ut i diket/schaktet. Tanken är ju inte att det skall strömma ut i diket utan spridas ut. Även takvattnet sprids ut denna väg.

Röris är klar med avloppsstammen i huset (bilden ovan), efter en del "tjat" fick jag upp stammen till övervåning i väggen bakom värmepumpen istället för i en av garderoberna. Väggen har ju dimensionerats för att kunna svälja rör, då bör den nyttjas till det. :) Hade lite tur att jag mätte på det sen för det var 35 cm fel iaf, men det är rättat nu av röris.

Även alla rör till takvattnet är på plats. Det var lite pill att få till fall på både dränering och takvatten utan att de båda rörslingorna hamnade i vägen för varann. Men nu är det klart!

Åkte till MAX för att hämta burgare och bjuda gräv-farbrorn på lite MAX-mat. Inte helt otippat fann jag Fredrik före mig i kön. :) Lite senare dök han upp på tomten och inspekterade mina bakslag och tog en kopp kaffe med oss. Jag och grävarn hade precis innan lunch börjat grovsingla grunden och Fredrik tyckte absolut jag skulle padda/vibrera innan vi finsinglar med finare singel. Så för att lyckas med det ställde han upp med hämtning av ett av hans släp i Tofta, in till stan igen och hyra en vibrator på 450 kg. Ut till tomten igen och avlastning innan Fredrik for vidare, kl 07 imorgon kommer han och hämtar den o kör den tillbaka till uthyraren. Det är service utan dess like, super tack!

Jag blev kvar på tomten till ca 18:30, hade panik att padda klart innan mörkret föll men månen lyste på mig så jag kunde fortsätta långt efter mörkrets inbrott. Syftet med att "padda" är att packa gruset så att det inte blir sättningar i plattan av dess egen vikt. Man vill ju inte ha sprickor i platta eller fasad, en viktig detalj således. Klockrent med "lyse", men kallt så klart, har varit ett par minus de senaste dagarna. Tur man blir sysselsatt av hantverkarna så man håller sig varm, att skyffla singel blir man dock för varm av iaf.

Avrundade kvällen med att lägga på lite schaktmassor med skyffel över den fiberduk jag lagt över allt singel i schaktet. Fiberdukens uppgift är att hålla jorden borta från singlet i schaktet, annars riskerar vi med tiden få en sämre dränering av takvattnet ut i schaktet. Varför jag bara skriver takvattnet är för att vi troligen inte har någon nytta av dräneringen runt grunden egentligen, det är så tort och fint. Men nu har vi en och ingen eventuell köpare av huset kan gnälla på att ingen dränering finns. Grävaren har nästan haft kul åt mig idag när jag kliat huvudet för att lyckas med fallet på dräneringen, "vad bra det blir, synd att du inte har ngn nytta av det, hahaha". :) Upplyftande, tar det som en komplimang. När röris var klar med det invändiga avloppet trodde han att han kunde dra, men grävarn beordrade honom att hjälpa mig även om han försökte smita undan med att det var grävarens jobb. Grävarn har mest suttit i sin hytt och styrt och ställt, men så blir det ju j-vligt bra också när man har öns (iaf tomtens) bäste grävare! ;)

/Pucko & Puman

Inga kommentarer: