måndag 2 februari 2009

Grusade planer...

Ny dag, nya händelser och nya problem.

Idag startade grävare och röris efter frukost, dvs ca kl 09:30. Jag och grävaren var först på plats och konstaterade att mina farhågor var sanna, vi hade spettat ur 10 cm för lite under plattan för att få till en bädd med singel på 20 cm. Mitt förslag till grävaren var att skrapa av det som finns att skrapa bort ovan kalkstenen och lägga det på uteplatsen. Med den massan kan vi höja utplatsen så den kommer mer i nivå med plattan som vi samtidigt kan höja några centimeter. Att bara höja plattan med 10 cm blir inte bra, då kommer uteplatsen ligga väldigt lågt i förhållande till plattan. Man vill ju inte behöva ha ett trappsteg ned på uteplatsen när man kliver ut från vardagsrummet. Nivåskillnaden mellan platta och uteplats, spontant, bör vara ca 10-15 cm eller så. Att ha samma nivå på platta och uteplats innebär problem vid nederbörd, det bör inte stå vatten mot ytterväggen och mot fönsterkarmarnas nederkant vid regn eller tö.

Röris dök upp och vi klarade ut det som behövdes för att kunna göra ansökan/anmälan om borrning för bergvärme till Miljö och hälsoskyddskontoret. Röris gör en energikalkyl så vi dimensionerar värmepump och borrhål efter vårt behov. Vi har inga planer på att ansluta varken ngn pool, ngt gästhus eller garage till det systemet. Däremot hade röris glömt att vi skulle ha en s.k. "FLM" för återvinning av värme från utventilerad luft, han behöver ha mer plats för kopplingar i tvättstugan till det. Han får ta den platsen han behöver men det vore smutt om vi slapp snickra in ventilationstrumman i ngn nedbyggnad utan kan få upp det direkt i mellanbjälklaget. Därefter åkte jag tillbaka till jobbet efter en timme flex.

Röris har inte hunnit klart idag med dränering, rör till takvatten, avlopp och vatten. Troligen för att grävaren tvingats spetta ur mer för dränering och takvatten samtidigt som han skall hinna med att singla upp fall vartefter röris stopppar ned avlopp och vatten till tomtgräns. Dessutom skall ju en vattenledning gå i retur längre ned på tomten utifall att vi skall ha ett litet gästhus. Vi kan inte bara koppla på oss på det inkommande vattnet direkt där "nere" då vi i så fall skulle koppla på oss innan vattenmätaren. Det går icke. Jag har ingen uppgift på hur kort de kommit idag, bara att det inte gått som planerat.

Jag har iaf tagit ledigt imorgon (tack till fagra "Z" som tar min arbetsdag imorgon) så jag kan bistå grävaren med att singla upp grunden. Misstänker dock att jag kommer börja dagen med att gå ivägen för röris och sinka honom i kylan innan vi kan bärja singla. :)

Så på frågan... "om det går bra eller som vanligt?" ...blir svaret:

Det går som vanligt!

/Pucko

Inga kommentarer: