söndag 1 februari 2009

Heldag med bil och grävare

När jag dök upp på morgonen hade fyra bilar redan lastats och tömts, totalt under dagen blev det troligen 10-12 stycken.
Det har dessutom levererats två bilar med singel så grävarn kan singla upp avloppsschaktet så vi får fall ned mot anslutningspunkten. Vi har turen att slippa montera pump, grannen hade dock motlut och bör ha fått betala ca 30.000 + installation och grävning. Det skall dessutom ned dränering och rör till takvatten som behöver ligga med runt kåken.
Medans grävare och bil gjorde det de har betalt för roade jag mig med att rulla ut elkabeln som skall försörja hela hushållet med el, därefter skulle jag trä på det gula markröret innan vi ens funderade på att gräva ned kabeln. Att försöka dra i en så grov kabel i ett nedgrävt markrör verkade dumt om vi istället kunde dra på det på kabeln innan nedgrävning av de båda två. Allt funkade jätta bra fram tills dess att ca 30 meter var pådraget, då började det gå tungt. Då erbjöd sig åkarn att hjälpa mig medans bilen fylldes.
Efter en stunds kämpande ser jag hur den starke mannen ser ut att utöva dragkamp med det gula markröret. Lite små-fnissande säger jag till honom att det är bra träning om man tänkt deltaga i dragkampen på Stångaspelen. :) Svaret var nog än mer oväntat: "Jag slutade träna -94, innan dess tränade jag dragkamp 3 ggr i veckan har har SM-medaljer i sporten". Jag kunde inte låta bli att låta fnisset övergå i garv och konstatera, mellan andhämtningarna, att jag lyckats få rätt man på rätt plats.
Jag har dessutom också under fredagen kommit på att det finns en manlig motsvarighet till öronmuffar på diadem, nämligen Peltors radiolurar. Mmm, vad varmt det blev om öronen medans grävaren spettade, och spettade gjorde han mycket. Här härjar han med spettet i tvättstugan:
För el och tele och extra markrör till garaget:
Så här blir det när en grävare går loss i köket och på matplatsen (och utanför bild de båda sovrummen):
Tanten slutar jobba nu, sen skall vi ut till tomten och träffa Mattias. Jag och Puman var ute igår och satte upp nya linor för att markera ut grunden innan röris kommer imorgon måndag så han vet vart huset står o rören hamnar rätt. Nedan låtsas Puman inspektera murarsnörena men egentligen vill hon hoppa upp i grävmaskinen o leka lite.
Pucko, den lilla skiten, har hittat sin rätta plats, dvs avloppsdiket:
Så idag träffar vi Mattias på plats o ser om han har några smarta tankar kring vart vi bör kasta ut extra markrör. Puman vet inte om att Mattias köpt ny bil och jag vet inte vilken modell (märke vågar jag svära på), så det blir en överraskning.
Imorgon träffar jag röris på plats för att bl.a. diskutera placering av borrhål för bergvärme. Jag har dessutom en irriterande känsla i kroppen efter fredagens grävning, jag har en känsla av att vi tänkte fel när vi bestämde hur djupt det skulle bli. Det är en känsla som närmast kan liknas vid "låste jag bilen", "stängde jag av bryggaren" och "har jag glömt packa med något nu". Jag tror vi grävt ur 10 cm för lite, men det märks. Nu blir det en tur till tomten innan vi scannar av stadens affärer på semlor och far till Mattias i Gnisvärd!
/Pucko

Inga kommentarer: