måndag 24 augusti 2009

Ytterligare en milstolpe

Tre dagar ledigt har burit frukt med hjälp av våra vänner, bilderböcker är populära för de flesta (små barn).

Nog hade vi orkat bära dem, nu tog det två timmar med kranbil och vi orkade dessutom göra mer den dagen förutom checka in på ett spa och återhämta oss.
5 st (eller 33,33% som Fredrik uttryckte det, han relaterade troligen till en helt annan procent och ngn dryck) på plats, bara 10 kvar.
Är byggmästaren oduglig när det gäller att ta emot balkar och vinden bara vill snurra runt dem så får man istället känna Tarzan så han kan hämta balkarna.
Visst kan Puman ta kort OCH lägga stroppen runt balkarna samtidigt med hjälp av Mattias?
Om en balk glider ur stroppen och faller så vet vi numera att den går kliniskt rakt igenom en OSB-skiva...

Näst sista på plats...
Puman binder en taklagskrans så vi skall slippa tråkigheter under bygget...
...och därefter återanvänds en takbräda som ursprungligen aggerade form vid gjutningen av uteplatsen och därefter användes vid urkapandet för den sneda balken på en-plansdelen...

...och Puman gör som Pucko och tar hjälp av Tarzan med sina små projekt. Fredrik ser duktigt nöjd ut. :)

Ett av hängslena vi lät måttbeställa vid en smed kom iaf till användning, 4 st 10 mm gängstång rakt genom väggen. På insidan (trapphuset) har vi dragit åt så brickor och muttrar sjunkit in i väggen och sedan kommer de spacklas över. Åsså Fredrik o Mattias som bär den sista kerto-balken på plats. Tur Puman tankade oss med grillade burgare så hjältarna orkar med allt slit som de så snällt och uppskattat bistår med!
Återstod gjorde, i sammanhanget, glidar-jobbet att skruva dit ett par ankarskruv.
Mattias har ju semester så han var alternerande arbetsledare. :)
Det börjar ta sig!
Men oj vad det återstår jobba innan ngt tak kan spikas...
På A svarar vi "kråka", på B "skata" och C vet vi inte, på D svarar vi som under bilden ovan...
En drös stenar kapade i takets lutning och staplade på högkant på stenens kortsida utanför hammarbandet, bör bli ca 4-5 cm luftspalt sedan för ventialtionen under taket.
Samma som ovan fast mer förklarande vinkel.
Samma som ovan och ovan, men förtydligande av förklarandet.
Puman har skött markservicen exemplariskt, t.o.m. grannen Owe har erbjudits grillad korv. Glass och 2 sorters muffins har också stått på menyn. D e mumma för sork d!
Pucko jobbar "natt" de komamnde dagarna och bör därför hinna fortsätta stöka på en-plansdelen. Preliminärt har vi planerat att spika tak nästa helg, men då bara en-plansdelen. Vi får väl se om det går bra eller om det går som vanligt...
Just det, vi har fler nyheter i följetongen "djur siktade på tomten":
Igelkotten hade byggt bo under preseningen och kertobalkarna. Fredrik plockade ihop ett tramp-skydd så vi inte skulle lyckas skada den varpå Puman omedelbart testade skyddets funktion genom att välta ned 8 meter lång och 70 kg tung kertobalk från 1 meters höjd över kottens bo. Dessutom körde vi cirkelsåg hela dagen innan precis ovanför den lilla kotten, hoppas han/hon (ungar) inte var hemma då. Tålig verkar den vara iaf och har nu fått lite mer skydd och ombonad. Vi får väl se om den/dom flyttar igen innan vintern eller om den/de blir kvar.
/Pucko & Puman

Inga kommentarer: