torsdag 18 februari 2010

Plötsligt händer det...

Behöver vi ens nämna att det var ett tag sedan det dök upp ett inlägg? :) Det har inte gått på helfart på bygget vilket är lite frustrerande så klart, lyckligtvis har det inte stått helt still. Men att hoppa fram till punkt 109 i byggbeskrivningen och göra halvfärdigt i väntan på att man skall få börja punkt nr 58 är inte så himla smidigt eller inspirerande, tur arbetet har splitrat byggtiden så ngt vettigt blivit gjort.

OK, byggbilen fungerar inte som plogbil, jag backade ut igen faktiskt o började skotta.


Ett par dagar senare, 200 kvadratmeter att hålla rent gissningsvis (i underkant). Mer snö har kommit sedan denna bild.

Att minnas allt som hänt sedan sist är övermäktigt mitt närminne, men ventilationen är på plats i mellanbjälklaget efter lite fix & trix samt felleveranser.

Spirorör + vinkelmoppe = sant!

Det blir till att kapa ur garderoberna i hallen för kommande trumma, har även monterat ett påstick med renslucka efter att fotot tagits.

Lösningen kunde ha varit både bättre och snyggare, huvudsaken är iaf att den är på plats om man skall gå efter devisen "hellre en krokig ventilation än ingen alls". :) Lite intressant är att vår rörpulare är tveksam till att pump+FLM får plats under den ventilations-krök som tittar förbi i tvättstugan, enligt NIBE:s måttskisser skall det dock finnas fritt med cm kvar. Spännande fight mellan måttskiss och erfarenhet således. :)
Trix o fix, inte så att man fäller en tår över detta resultat med avseende på estetik, men det är på plats iaf!

Avlopp och vatten är i skrivande stund på plats i mellanbjälklaget, det är dessutom igenisolerat och vi har spikat på 22x95 över hela ytan så det skall passa värmeplåtarna till golvslingorna.

Puman har varit en fena på att pussla i spill-isolering, vi har således drösvis med 170-isolering som är oanvänd. Här ses hon i duschen.

Städmani i all ära, men vi har iaf tagit bort det mesta av skräpet i isoleringen.
Klädkammare och badrum sett från sovrummet, de större gliporna mellan glesen kom till för att golvslingornas plåtar skulle hamna bra på sista raderna mot ytterväggen. Blev som synes ett par extra 22x95 under badkaret. Avlufting till avlopp dyker upp bakom den kondensisolerade ventilationsstumpen, dessa två skall upp och ut genom taket. I övrigt är det golvbrunnar, vatten o matning till golvvärmefördelare samt ventialtionsstump som skall förlängas till dusch och klädkammare.
Anslutningar till vatten, golvvärme, ventilation och den redan nämnda ventilationskröken i tvättstugan.

Det blir en stor trumma i garderoberna. :) Avloppet från duschen på ovanvåningen hamnade här också, smidigt att slippa såga sönder den saxade väggen, tillsamman med matningar för golvvärme och vatten till duschen (uppe).

Röris kommer tillse att golvslingorna är på plats nu innan helgen, med lite flax med början redan imorgon innan jag börjar jobba så man hinner få dit lite värmeplåtar. Golvvärmefördelaren uppe hamnar i väggen mellan klädkammare och allrum på övervåningen. M.a.o. kommer Puman inte ha ngn helspegel på den väggen i klädkammaren. :)

Appropå klädkammaren har vi nu döpt om den till "klädkammaren som gud glömde" efter att vi snott decimeter efter decimeter av den till badrummet. Sen hur det verkligen blir är en annan femma för det känns inte som att badrummet är så otroligt bra det heller trots stölderna av yta. 3 dm snoddes när avloppet kom på plats, golvbrunnen i duschen hamnade givetvis mer eller mindre mitt på en av mellanbjälklagets rior. Lösningen var att flytta brunnen in mot klädkammaren för att det skulle bli ngn dusch där uppe alls och för att inte kapa ur balken felaktigt och försvaga den krävdes lite mer utrymme av klädkammren. I farten passade vi på att dra fram en kallvattenledning till uteplatsen så tanten kan koppla på en trädgårdsslang där att tvätta utemöblerna med medans Pucko sveper en bira på andra sidan huset i skuggan...

22 mm golvspån är idag hemkört från bygghandeln och står i det 16 grader varma bygget, Puman har varit klockren bärhjälp till svaga Pucko. Hon har även utmärkt minne så vi kom ihåg trälim, spånskruv och tuschpenna dessutom.

Vi har måttbeställt det sista fönstret också, det roliga/olustiga är att det är leverans 1:a april. Om de första leveranserna har varit ett skämt undrar man ju på riktigt hur den sista blir... ...antingen har Pucko mätt väääldigt fel eller så har fabriken/fraktfirman gjort ngn general-tabbe. Den som väntar får se, klart är iaf att "Smörgåsen" på KG med stor sannolikhet lider av träningsverk i magen efter sin skrattattack när vi konstaterade datumet för torsdag v.13... :)

Vi har även beställt stålreglar till resterande innerväggar. Vi har ju i princip ingen erfarenhet alls av stålreglar sedan innan så om vi klarar detta projekt klarar nog banne mig alla detta. Återstår bara att se hur vi klarar det. ;)

Det har ju varit en ovanlig vinter, den har ju liksom varit som man föreställer sig att en vinter skall vara och det är ju alltid oväntat. Det har skottats en del snö, det har rättare sagt lagts ned ca tre arbetsdagar på att skotta de senaste veckorna om man börjar summera lite timmar. Det får gärna vara snö och kallt, men det behöver inte snöa mer just nu tack. Jag tror det kommer snöa på lördag och att vi köpt hem för lite trälim till golvspånet, ngn som sätter emot?

Öppet hus i helgen under golvspånandet således, då kan man beskåda det jag glömt nämna.

/Pucko (med Tant)

2 kommentarer:

Villa Nian sa...

Nu lyckades jag hitta tillbaka till er blog, läste den innan sommaren men sen föll den i glömska pga av våran egen renovering. Har läst ikapp nu!. Hade vi inte hittat vårt hus att renovera så hade vi nog byggt ett hus som ert. Heja er att ni sliter så. Tur att ni har så mycket vänner som hjälper er ibland. Tror ert hus blir super nr det är klart.. Kan riktigt se micron stå där i köket och duschen. Såg nya planritningen... Men ska ni inte ha dörr till toastolen på ovanvåningen? antingen så måste man inte ha några hämningar eller så låser man hela duschen/badet om toan används.

Mitto sa...

Tjipp "Villa Nian"! Det tog nog inte lång stund att läsa ikapp. ;) Hihi, vänner har vi och "ibland" är tillräckligt ofta om man verkligen behöver dem och ringt dem. Ni har slitit på bra själva, det ni gör/gjort är 7 resor värre än nybygge, men om ni vill finns alla ritningar till bygget som vi använt att ladda ned under "NYTTIGT". :) Ang toastolen så har vi ingen WC, bara två badrum varav det övre tillhör de som sover där uppe och de stackarna saknar dessutom, som lök på laxen, hämningar.