torsdag 10 mars 2011

Skyltsöndag

Tjipp!

Det var dags för en uppdatering härom veckan, så jag får forcera fram en nu istället. Förlåt Värmland!

Det har trillat på rätt bra utan större katastrofer, är dock bortskämd med att annars gipsa hos andra och då finns det ju alltid minst en gubbe till på plats som gör att det går minst dubbelt så fort och blir bara hälften så ansträngande. Dessutom är övervåningen riktigt dryg, att det inte är normal höjd på väggarna gör att man behöver sätta delar från två skivor på höjden. Lägger man till att de dubbelgipsas så blir det 4 ggr fler kapningar, mätningar etc etc än om det varit 240-270 cm till tak o enkelgips istället. Till på köpet skall det utföras av Pucko. :)

Vi har haft ovanligt få besök på bygget i februari men som motvikt har Puman varit på plats mer än annars så det har tidvis inte varit helt osocialt. Till på köpet har Tanten kunnat arbeta självständigt med en massa uppgifter och det gör det hela mer harmoniskt och trivsamt för Pucko. :)

Jag har ledigt en kortare period nu så jag hoppas få övervåningen klar under helgen (om man räknar bort trapphuset), surdegen i klädkamamren kvarstår men bör vara lösbar med lite tålamod bland alla flexslangar. Serverskåpet hamnar helt klart i rätt rum men hade nog blivit mindre "i vägen" om det hamnat mot en annan vägg. Apropå saker som hamnat vid fel väggar blir jag mer o mer övertygad om att TV:n i allrummet uppe hamnat helt åt helvete, den borde ha varit på väggen in mot kontoret. Aja, gjort är gjort och man skall ju ha ngt (halva övervåningen) att renovera/göra om när man väl flyttat in...

Nu bilder i kronologisk ordning (klicka för större bild Babs, eller flytta närmre skärmen!) med svammel-text (enl rutin):

Vårat sovrum uppe är nu klart när denna väg också blev klar!

En vägg iaf gipsad i allrummet.

Puman har isolerat o Pucko har fått dit en regel mot gipsade väggen så nästa vägg kan få gips.

Temat djur på bygget blev aktuellt igen när jag fann denna stackare död vid den största glasdörren. Stackarn dog medans han väntade på att bli utsläppt för att rastas? Har försökt påtala för Puman att vi inte bör ha husdjur då jag inte klarar att sköta dem, så det blir ingen katt Linda! Jag hade förstått om jag hittat gnagarn gömd under/bakom ngt bråte och inte mitt i en nisch, inte har vi sett spår av ngn gnagare innan heller. Gick han vilse månne?

Det här hörnet har tagit många timmar att gipsa... Kontorsväggen skulle fästas mot den bärande trapphusväggen och trapphusväggen skulle bli lika tjock hela vägen ned i allrummet (det är tvärreglat med 45x95 endast uppe längsmed taket för 95 mm mer isolering på den lilla ytterväggen mellan yttertaken).

Hade Puman saknat badrummet uppe om jag struntat i att såga upp dörren igen?

Här har vi Puman svävandes i trapphuset för att raspa till gipsen som skall bilda de infällda facken i trapphuset. Pucko har kortlat lite runt om innan för att få lite styrsel på virkets liv o leverne, slutade med att det blev kortlat längs hela väggen för krånglighetens o omständighetens skull.

Förhoppningsvis har jag gissat rätt med avseende på hur trappan kommer luta/falla så facken blir parallella med trappan. Puman har iaf isolerat väggen och samtidigt konstaterat att det skruvats på fel sida om ett streck och det ena facket fick Pucko göra om från början. Spottarna i facken kommer hänga ihop med övriga husets "allmänna" fönsterspottar.

Rätt lutning? Facken blir ca (HxBxD) 102,5x33x19,5 cm, de borde nu sitta på en barnsäker höjd av ca 180-190 cm ovanför trappans steg. Linda får, sittandes på Puckos axlar, bli den som byter lampor i facken medans Pucko får lösa det omöjliga och byta lampa (och putsa) i trapphusets övre fönster...

"Hörnet", enl tidigare, har fått dubbelgips och ett par flexslangar flyttade. Kändes bättre att gipsa ihop väggen på detta sätt och regla på 70 mm istället för att hoppa gipsen o regla 95 mm direkt. Dessutom blev det ju lite krångligare, det är alltid positivt hos Evighetsprojektet. Nedre 95-an i kontoret har fått ett stålhörn ned mot väggen som förstärkning, blir även ett hörn vidare upp på lilla väggen. Det kommer troligen spricka isär iaf vad det lider. :)

70 mm reglar på plats i "hörnet" efter minst två (olika typer av) svordomar.

Vi har fått lite styrsel på 95-virket med vinkelbeslag, lite mer trä mot ytterväggsgaveln och taket som skall ihop med väggen har fått en bockad stålskena på baksidan så tak-gips och vägg-gips kan skruvas samman för att minimera de sprickor som kommer komma med tiden oavsett...

Vilken bil är vems? :)
I söndags fick jag slut på ursäkter för att inte montera Pumans julklapp (vädret var ok, Tanten hade ordnat en ny skylthållare för skylt utan EU-märke, bilen var på plats och solen hade inte gått ned). Byggbilen fick en skylt redan innan jul för att mörka Tantens julklapp, hon hade lite bråttom att öppna MIN post och överraskningen riskerade att gå om intet om inte det hittats på att jag skulle ha en skylt till Passtan. :) "PUCKO" hade troligen ansetts som stötande eller som ett varumärke om jag inte redan kunnat ordna ett skriftligt "OK" från ägaren så det blev vad det blev i farten. Nästa sommarbil kommer få "TJIPP" som personlig registreringsskylt. :) Aja, det blev en dubbelt påkostad jul med mer välgörenhet än beräknat. Men denna räcker ju i 10 år så det blir lätta och bekymmerslösa jular nu fram till år 2021! ;)

Puman in action!

"Hörnet" äntligen klart (kul att Knaufdano bytt färg på pappen, extra fin effekt?)! :) Ärligt, visst hade TV:n suttit bättre på den väggen mot kontoret? Man hade fått in en 10-sits soffa mot ytterväggen och en naturlig passage framför TV:n (istället för en fjuttig fotölj mot sovrumsväggen och en passage bredvid TV:n som nu...)

Snart är kontoret klart också, behöver dock flytta in ställningen för att gipsa den lilla "lådan" längsmed taket för den extra isoleringen. Skivan med stål-kortling bakom trappstegen är 240 cm hög, apparatdosorna sitter 270 cm upp (de gipsas över men finns där om det önskas en TV i framtiden). Högsta delen är nog ca 410-415 cm. Det blir ett lustigt rum således då det bara är 205 cm brett (så en säng går in) och ca 350 cm långt (en gissning, har inget mått i huvudet för stunden). Först blir det troligen barnkammare, sedan gästrum med sovloft och slutligen en gigantisk 2-vånings-garderob till Puman. Men vi kan kalla det "Kontoret" tillsvidare... ;)

Vi kan nog inte kalla bloggen för en dagbok, funkar "Månadsbok" bättre tro?

/MITTO

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra jobbat. Ser kalasbra ut! (Och TV rummet uppe kommer bli grymt bra med en tavla eller ett skåp på kontorsväggen)
Börjar bli läge att försöka få ut lill flickan på en roadtrip för en kaffe på fridhem snart...

/179 Gotlands Tofta

Mitto sa...

Herrn, frun o Saga är mer än välkomna! Öppet hus närmsta dagarna:
Sö-Må : "Hela" dagen (inklusive Tant).
Tis-To: Sen förmiddag fram till kl 14. (Endast Pucko)
Fre-Sö: "Hela" dagen (inklusive Tant).

Kan ju ha fel enl rutin, men preliminärt kan jag eventuellt ha ungefärlig koll!

/Mitto