lördag 26 mars 2011

Projekt i projektet...

Tjipp!

Om vi skulle råka glömma bort varför klädkammaren uppe tog sådan tid att gipsa skapas följande lilla påminnelse för oss själva när vi flyttar in år 2017...

Väggarna kläddes med OSB.

Sedan skulle allt gipsas och skivan med 15 hål gjordes först fel så klart, typiskt Pucko. (Behöver Lilla-Sportspegeln en ny dekor att låta de tävlande kasta tennisbollar på? Vi har ju en "ny" över lite turligt!) Därefter var det dags att dra ventilationen, här ser vi Puman med tången för popnitar i högsta hugg!

Inte helt nödvändigt har en renslucka möjliggjorts innan ventilationen försvinner ned en våning.

Stålregelhörn har skruvats upp för att kunna bygga en låda runt röret så det blir tyst och mer lättstädat.

Lådan på golvet byggdes av mer vikt tåliga 45x70 reglar i trä.

"Låda" gipsad och ett hål för frånluft skapades på rätt plats med en gång, inga fler dekorer m.a.o...

Golvlådan färdig, en 200x200 lucka i MDF sitter nu ovanför rensluckan, taskigt om man byggt igen helt när vi nu bemödat oss att sätta en renslucka. Runt luckan på lådans ovansida är det OSB+gips, man får ställa vad man vill ovanpå således. En vägg kanske?

Parallellt med ventilationen har Puman strukit på en fuktspärr i lådan får vår GVF uppe, insidan av OSB-skivan med "tillhörande" 500x500 MDF-lucka lika så.

För att slippa hälla på 15 liter flytspackel har vi tryckt i 3 burkar fogskum av billigare kvalisort först.

Som avslutning har en liten låda byggts för att dölja flex-slangarna från nedervåningen (en golvslinga precis under väggen mot duschen förhindrade oss från att gå rakt upp i väggen) under kommande serverskåp. 45x70 på högkant, sidorna kläs med 8 mm MDF. 

"Locket" på lådan skruvad och limmad, 16 mm MDF döljer isoleringen som råkade ramla ned i lådans tomrum. Puman tyckte det liknade en scen och hoppade glatt upp, dock fanns inget intresse alls att bygga en lika dan fast lite större i sovrummet. Besynnerligt. :)

Som del-final har en tredjedels murarspann med fiberarmerat flytspackel hällts ned vid GVF, möjligen att lite till fylls på om vi nu inte gör en "skvaller-lösning" för läckage under MDF-luckan. När skvaller-lösningen är spikad skall det dit fuktspärr på spacklet också så klart.

Nu lämnar Pucko klädkammaren för stunden, återstår bara att kapa upp spottarna i taket, gipsa fönsternisch o ordna det sista med GVF... I.a.f. om man syftar på det som kan tyckas tillhöra gipsningen.

Skulle ha gått ned o börjat med sovrummen nere men fastnade i trapphuset, börjat dubbelgipsa uppifrån så vi kan ta bort det tillfälliga bjälklaget. Det är ändå 6 meter från platta upp till högsta punkten i trapphusets tak. En Haki-ställning får hamna där för spackling och målning sedan istället. Har även passa på att kapa/raspa till takgipset från en-plansdelen som går ut i trapphuset. Patent-bandet på glesens kortsida är tänkt som armering för det bruk som skall täppa till glipan mellan tak-gips och LB-vägg. Börjar verkligen älska att raspa gipshörn, tur de infällda facken i trapphuset ännu skall ordnas! Puman har fortsatt förbereda gipsingen av fönsternischernas ovansida, idag har hon börjat stryka på primer, o-utspädd sådan som fuktskydd för gipsens papp mot de fukt-transporterande LB-balkarna.


Då så, hoppas lördagen flyter på bra sista timmen och trevlig söndag!

/Pucko

3 kommentarer:

Angelica Little Corner of Crafts sa...

Kan tro, kan tro, att det där tagit tid! Minnet kan ju ge vika på så många år så det är ju perfekt att dokumentera ;)
Även efter bara några dagar kan faktiskt minnet svika. Åtminstånde här!
Lycka till med resten!

Mitto sa...

Tjipp!

Nä, det spelar verkligen ingen roll att man gjort allt själv och tidvis tänkt "Detta kommer jag komma ihåg, finns inte en chans att jag glömmer dessa mått!". 3 dagar senare inser man att man inte har en susning om vad man aldrig skulle glömma 72h tidigare... Kul att jag inte behöver känna mig ensam i den erfarenheten längre. :)

/Pucko

Anonym sa...

Efterfrågar en uppdatering av aktuella spörsmål....

DVE