onsdag 4 maj 2011

Dämpat, närmar oss slutet och river medans saker går upp i rök...

Tjipp!

Njo, det var ett tag sedan. Ursäkterna har tagit slut och "plötsligt händer det" således.

Gipsningen närmar sig sitt slut, vi har rivit det tillfälliga bjälklaget i trapphuset och de båda sovrummen nere har fått taken sänkta som en ljuddämpande åtgärd mellan våningarna.

Ute har vi börjat städa upp lite på tomten, en hel del material har eldats upp/körts bort och de sista stubbarna har nu äntligen gått upp i rök. Tomtens torra gräs eldades även bort en helg, plötsligt blev suget stort att klippa bort sly som åter börjat växa upp. Så nu finns åter en hög med rensat sly att elda upp. Tack Vampyren för dina insatser med eldandet o röjandet!

Temat djur har fått en skjuts i och med våren (vår och vår, marken är för stunden vit av snö utanför lägenheten efter en mindre snöstorm!), fasanen ränner runt igen och en hel del ödlor har skådats. Ett par katter verkar ha hittat oss dessutom, de gillar uteplatsen tydligen (iaf en av dem). Var det för att jag råkade mata den i vintras med den självdöde musen som vi glömde släppa ut?

Gipsningen är snart klar, 10-talet fönsternischer återstår och halva trapphusväggen. Ja, åsså skall ju spottar och högtalare få sin håltagning. Jo, åsså skall det ju gipsas lite annat som vi förtränger tillsvidare. Trodde aldrig det skulle ta sådan här tid att gipsa, det "brukar" gå fort. Taken visslade bara till i goda vänner lag, därefter blev väggarna ett omständigt evighetsprojekt i ensammare regi med Puman som god vapendragare. Hon har, utöver ompyssling av Pucko samt nuvarande bostad, stretat på tämligen självständigt igen på bygget sedan sist.

När gipsen väl är på plats (om en evighet) är det dags att ge sig på ytterväggarna invändigt med gypsum, innan dess krävs dock en del underarbete (skrapa bort lim, jämna till enskilda stenar/skift). 30-talet fönsternischer skall stockas ut och en hel del apparatdosor skall skummas fast.... ...det runda fönstret i kontoret skall få en rund o fin nisch dessutom.

Egentligen vill man ju bara hoppa ut o få utsidan klar när nu värmen kommer, men det innebär ju stiltje inomhus om man inte är klar nog för att få dit målare att spackla när man själv går ut... Moment 22 enligt rutin m.a.o.

"Lite" bilder enligt rutin:

Japp, påskliljorna överlevde både gräsbrand och skövling av sly (även om ingen av dessa aktiviteter skett vid fototillfället).

I dagarna tre eldades allt som gick att elda, praktiskt!

Pumans aprilskämt, praktiskt med övningar i gipsteknik på kneget dagen innan publicering i ansiktsboken... ...det enda brottet på den här bilden är att arbetskläder gömts bakom en lånad tröja. Skämtet var således tämligen överlagt!

Mellanbjälklaget rivet i trapphuset, jissus vad ljust och högt i tak det blev/känns. Skvallerbytta för WC, kortlingar för badrumsmöbler samt el är nu på plats också. Puman har isolerat igen väggen och ett par fjuttiga gipsskivor har kommit på plats efter att detta foto togs.

Högt sade Bull, ljust sade Bill. Nischer gipsade, utstockade med gypsum, hål för fönsterspottar tagna och flexslang med tillhörande spår överlagda med gypsum. Mellanrum mellan takgips och LB-vägg även det fyllt med gypsum, samma sak med hål efter gängstavar för infäst takstol.

Ena sovrummet nere har fått en garderob på plats efter en del modifieringar av både garderob och vägg.

Samma sovrum har fått byglar monterade på glesen...

...och i byglarna har takskenor hängts...

...och i dem skruvas gipsskivor.

Att gipstaket nu hänger i "fjädrade" byglar borde ge en del ljudisolering från våningen ovanför. Dessutom blev det en praktisk arbetshöjd, 242 cm innan blivande golv är på plats. Tämligen standard m.a.o. Garderoben ingipsad och el, TV, data på plats i sina apparatdosor igen.

Det fanns ett andra sovrum också...

...och det gick inte lika smidigt att gipsa in denna garderob. En regel var allt annat än rak, 4-6 mm är avraspad från första laget gips till höger om garderoben. Men sneda reglar hittar man ju givetvis först när man är klar (men upptäcker att gipsen plötsligt går 2-3 mm utanför stommen istället för tvärt om...) Taket har fått byglar samt stålskenor.

ÄNTLIGEN är sista skivorna i husets tak på plats! Tack för lånet av gipslyft Fredrik!

Väggen i klädkammaren nere har jävlats, eh... ...förberetts för gipsning. Elcentral på plats.

Och så är även ramen för inspektionsluckan i MDF. Lite tomslang mellan lucka och central lika så, säkert någon trädgårdsbelysning som skall dras ut från det astroniomiska tiduret i centralen eller så skall ett eluttag sättas upp bakom luckan för ngn signalförstärkare. Nu är det iaf möjligt.

ÄNTLIGEN är inspektionslucka, central och högtalarkabel för fyra platser/rum uthissade o omkring-gipsade. Inget brott alls i detta fall heller, all gips till trots.

Hörs om en månad igen i månadsboken?

/Mitto

3 kommentarer:

Anonym sa...

Va duktiga ni varit!!
Börjar de närma sig ett "helgryck" för grabbgänget med innerväggarna snart kanske? Som tidigare sagt, avsätt lämplig tidpunkt, planera ordentligt samt köp hem en back så skall jag fixa manskap!! ;- )

DV

Mitto sa...

Njo, blir jag bara ledig vettigt ngn helg så skall vi nog kunna hitta på lite skoj. Skall "bara" bli klar med trappen, stocka ut fönsternischer, sätta dosor o grunda sovrummen nere med gypsum innan köket dyker upp (o behöver lagras). Åsså skall det städas bort en massa gamla skräp-synder o en massa överblivet material. Med årets lönehöjning kan man nog till hösten ta semester utan lön iaf o komma vidare i evigheten. :)

/Mitto

Angelica Little Corner of Crafts sa...

Vad ni har jobbat på! Kul att se!!! Armen såg mindre rolig ut =/
Ha det bra!undel