onsdag 25 maj 2011

Naturgips efter kartonggips

Tjipp!

Njoho, från gips till gips.

Nytt tillfälligt bygge får att kunna gipsa klart trapphuset.

Bilden får symbolisera att vi nu gipsat klart, dock saknas vid detta tillfälle ett par strimlor under trappen. Men utan att ljuga om att vi talar sanning: 6 pall (5?) gipsning klart (för stunden)!

Nästa projekt: Gypsum (naturgips)! Sovrummen nere kommer först på listan, det nalkas ett kök + vitvaror från Marbodal 1:a juni som måste få bo någonstans innan dess sista vila... (Bärhjälp önskas innan Mustasch-konserten, ngn DV ledig???) Spår för flexslang spacklade 2 gånger o andra håligheter 1 gång, fönsternischer utstockade.

Hela väggytor spacklade 1 gång, syns tydligt vart det finns blött bruk sedan tidigare.

Ena väggen iaf halvklar med en andra omgång gypsum (mörkt = blött).

Klar! Eller? Nääää, ett tredje skikt skall så klart på och som dessutom skall skuras till lite så illusionen av riktig puts förstärks och ränderna från spackelspaden försvinner. Mot slutet av veckan lär två fackmän dyka upp för en gemensam insats. Mycket uppskattat då mina amatörmässiga fäktningar med spackelspaden inte ger utrymme för mig själv att även skura till spektaklet med en blöt svamp!

40 säckar/1 pall/1 ton/9000kr Gypsum hemkört och inburet (nej, jag har inte räknat med den lösa ensamma säcken vid sovrummen. Jo, vi har redan spcklat "klart" två rum mha 6 säckar). Tillsätt ca 560 liter vatten och spackla dig trött av de ca 1200 liter med "bruk" de erhåller! När du gjort det så är den bittra sanningen att det bara är att åka ch hämta MER för 40+7 säckar bör inte räcka till våra väggar o nischer.

Svärmor på besök (hon gömde sig i bilen när Puman for hem från Värmland) och det har märkligt nog endast små-regnat vid ett par tillfällen. Men iofs så är ju den där isländska vulkanen i gång... Jag tycker kopplingen är glasklar, svärmor på besök = regn (och/eller naturkatastrofer)! Iaf så har det körts iväg 6-7 släpkärror med skräp, returmaterial eller material vi skänkt vidare till vänner. Börjar nästan likna ett bygge igen när man åter kan se plattan. Bra jobbat Babs & mini-Babs!

Väggarna ljusare efter ökad yt-torrhet, ekot dubblerat dessutom. Pappad gips i nischerna är grundade och hål för de fyrkantiga spottarna upptagna.

Samma som ovan men inte lika torrt i det andra sovrummet.

Sovrummet uppe, apparatdosor skummade med fogskum så de sitter på plats. Fick med ett par dosor på samma flaska i allrummet uppe, köket o klädkammre uppe. På bilden är väggen för sänggavel, 2 dosor under sängen för sängbordslampor o klockradio etc samt 2 dosor vid sängbord för t.ex. mobilladdare.

När dosor sitter fast kan man skära bort härdat/överblivet fogskum o börja om från början med att lägga igen spår för flexslang o andra större håligheter. Väggarna borde lite grovt rivas av med spikbräde dessutom men det dammar ju så in i h-vete att man gärna drar sig.. Dessutom kvarstår att stocka ut nischerna. Halva allrummet uppe, sovrummet uppe o klk uppe har nu igenlagda spår iaf.

Huvudbry: passagen nere mellan huskropparna (hall och kök) syns på bild. Till vänster blir det 4-5 garderober. Men andra sidan blir ju tom mot badrummet. Skall man låta stenväggen kika fram enligt bild eller skall man kapa bort den och släppa ut gipsen hela vägen ut i köket som vi gjorde med taket? Tanten sade prompt nej efter att tanken väckts av våra vänner (Fredrik?), så det lades på is. Nu har tanten börjat vackla så då väcks spåret till liv igen. Praktiska/estetiska fördelar, och nackdelar, finns med båda alternativen... Input mottages tacksamt! I bakgrunden på golvet syns en ny dörrkarm till den större ytterdörren. Japp, den skall målas o bytas. 2 stag framåt, 1 steg tillbaka...

/Mitto

Inga kommentarer: