måndag 25 augusti 2008

Karta och novell om de senaste händelserna

Vi har insett vidden av problematiken att försöka beskriva vart vårt kommande hem kommer att hamna, jag tror jag har löst det:
Här ligger det! (Zooma ut och/eller klicka på de blå objekten)

I fredags fick vi per post reda på att våra nya ritningar godkänts av Stadsarkitektkontoret!

I söndags åkte jag och Puman till Kalmar och sålde BMW:n, så nu finns det lite cash att nyttja till bygget utöver redan uttagna lån och beviljad kredit på byggkreditivet.

Grävaren vi skulle kontakta är med på noterna och anser sig kunna lösa grävandet åt oss. Det blir en del jobb för honom, dels infarten mot Högklintsvägen samt vidare in på tomten inklusive en vändplats/gårdsplan. Grunden skall grävas ur och grusas samt att det skall skrapas av och grusas för vår uteplats så vi kan lägga flis. Därutöver är det 30-45 meter som skall spettas för avloppet. Mycket jobb men det är ju ett måste och det kostar vad det kostar. Grävarens stora skopa skall göra åverkan på närmare 450 kvadrat av vår tomt och det mesta skall dessutom beläggas med grus. Leker man med lite siffror och räknar lite snålt att det blir 1 dm grusbädd på en area av 400 kvadratmeter ger det 40 kubikmeter. Snålt räknat alltså 3 st lastbilar med släp. :)

Elektrikern träffade vi på båten hem från Oskarshamn sent igår kväll, vi har inte pratat så mycket kring detaljer men iaf kommit överrens om att vi kan räkna med honom när vi behöver koppla på lite byggström till en början.

Har pratat med Fredrik ikväll och fått telefonnummer till en rörpulare som är van att jobba tillsammans med vår grävare, jag skall ringa rörpularen imorgon o se om han minns mig men främst kolla om han har tid att hjälpa oss. Det ser ut som om att vi kommer lyckas skrapa ihop ett riktigt A-TEAM av hantverkare med mycket goda referenser och mycket erfarenhet till de jobb vi inte kan/får lösa själva!

Jag har också ringt svågern för att börja prata ventilation, vi har försökt att dimensionera innerväggar på sina ställen så både avloppsstammar och ventilation skall få plats. Vad gäller ventilationen så är rörens diameter rätt avgörande för luftens hastighet, dvs "risken" för ett störande ljud från ventilationen minimeras om man maximerar (inom rimliga gränser) rörens diameter och inte snålar på ljuddämpare. Värt att tänka på vid installation är ju att man inte bör lägga ett rör emot ngn regel utan att ha ngt lite mjukare material emellan, att få rörets vibrationer fortplantade till hela väggen är ju inte helt önskvärt. :) Skall kontakta svågern igen i slutet av veckan när han har lite mindre med bollar i luften.

Telia (läs: Felia) har returnerat offerten till oss och tycker vi är för tidigt ute, det lustiga i sammanhanget är ju att det är Felia själva som angav datumet jag skrev på offerten. Fann ingen större nytta i att brusa upp emot den trevliga tjejen som svarade när jag ringde för att fråga hur det står till på deras kontor egentligen. Jag erbjöd dem då att de kan få förbereda fram till vår tomt nu och att vi betalar nu men att vi skjuter på själva installationen av första jacket i fastigheten. Det skulle gå jätte bra, MEN för att kunna garantera att de inte behöver göra om jobbet en gång till från ett annat teleskåp måste vi då antingen flytta vår telefon redan nu eller skaffa ett abonnemang till. Finns trådparet i skåpet men inget abonnemang kan ngn annan få platsen på plinten och senare finns ingen plats att koppla in oss på. *snark*

GEAB orkade efter en påminnelse i fredags äntligen spotta ur sig en offert på nyanslutning efter att vi väntat en hel sommar. Syftet, som jag noga påpekade när jag bad om offerten, var ju att vi skulle få veta vart vi skall förbereda/gräva på tomten för elen. Dock så fick vi ingen karta? När jag bad om en karta idag fick jag en över tomten men de hade tyvärr inte ritat in vart de avser ha avlämnningspunkten till oss utan ngn kommer få kontakta oss om detta. Kunde de inte bara struntat skicka kartan och istället sagt att ngn kontaktar oss? Jag lovar, vi vet hur tomten är inritad på en karta, men tack iaf.

Jag har varit förbi KG (stadens bästaste bygghandel) idag och lämnat lite ritningar för att iaf komma igång med lite skapande av offerter på saker och ting. Det blir ju mycket som inte är standard och skall man ha prylar för ett helt hus betalar man ju inte det priset som står på hyllkanten eller i prislistorna. Det blir med andra ord lite svårt att säga vad saker och ting kommer att kosta oss innan vi fått in en del uppgifter kring stommen av huset, eller snarare att vi idag inte vet hur mycket vi har över till det andra i huset efter att stommen är klar. :)

Under morgondagen skall jag försöka hinna med att ringa Gotlands Takstolsfabrik för att se vilka underlag de behöver ha för att räkna på lite takstolar till oss. Via Daniel har jag fått reda på det som behövdes för dem, men nu är det oss det handlar om så det är bara att ringa. Vi är lite nyfikna på priset med alla våra olika storlekar (5 st) på takstolarna. Jag har inte räknat på hur mycket isolering vi får plats med i taket, men jag hoppas vi skall kunna trycka dit 55,5 cm (3x170mm + 45mm).

Jag har säkert glömt en massa info, men jag tillhör könet som kan åberopa klausulen "kan-inte-göra-två-saker-samtidigt".

/Pucko

Inga kommentarer: