onsdag 8 september 2010

Utropstecken & Frågetecken!?

Vädret har varit kanon de senaste dagarna, möjligen att vindar på 10 m/s i byarna inte varit helt optimalt när jag försökt sätta 30 mm putssivor, men sol utan regn är tillräckligt bra. :)

Sist glömde jag nämna att vi hade besök av Daniel och Malin en snabbis i helgen innan de stressade hem till sitt egna bygge för lite spackling och städning. Tack för titten!

I måndags fick jag ovärderlig hantlangning o kunskap av Fredrik, han susade förbi efter jobbet för att hjälpa mig att (äntligen) hissa dit de allra två sista fönstren.

Det blev betydligt ljusare inomhus och rummet upplevs som att det växte på höjden, fönsterkombinationen borde vara ca 3,65 meter på höjden. Otroligt nog tycks måtten stämma förvånansvärt bra, slår på ngn futtig milimeter (1-2 mm) vad jag lite snabbt kunde se. På bilden leker jag troligen arga-leken med fogskumsburken som enligt rutin aldrig vill sluta spy pga skummets tacksamma egenskap att expandera otaliga procent.

Äntligen är gaveln kvitt från den vackra takpappen!
Det runda fönstret kilade vi fast med träkilar och därefter skummade vi fast det när vi tyckte det satt hyffsat centrerat när vi syftade från insidan, inga skruv således.

Lite ljusare utomhus och ingen byggställning i vägen, fönsterspröjset var förmonterat från SP-fönster, vi kan väl satsa 20 kr på att jag behöver flytta dem 5 cm. Det lär dock dröja innan det är dags att montera spröjsen dock. ;) I övrigt brottades jag vid detta tillfälle med att inte låta putskivorna blåsa ned från taket o bli mos innan jag hunnit montera dem. Var för övrigt inte riktigt vän med putsfästena, har man vant sig vid Paroc känns Maxit/Weber hyfsat avigt, tur det inte var mer än 5-6 kvadrat som skulle kläs.


Uppenbarligen är det kul att näta, eller så råkade P3 spela ngn trevlig låt och Pucko var glad över lite sällskap av Puman på bygget. Dansgolvet lutar, är ojämnt och en kvadratmeter putsnät var ingen vidare danspartner. Vad säger man... ...Pucko?

Igår tisdag kom ett väldigt skumt samtal:
-Hej, det var DHL här, vi har lite fönsterdörrar till dig.
-Ehh, jaha? Det verkar underligt, kan jag få återkomma till er?

Visst, vi har reklamerat dörrarna och SP själva har på plats konstaterat att fönsterdörrarna blivit skeva. SP eller en lokal glasfirma skulle komma ut och klossa om alla fyra fönsterdörrarna. Bygghandeln var också lite tagen på sängen. Smörgåsen visste inte ens idag onsdag heller hur SP tänkt.

4 st tvåfärgsmålade sprillans nya fönsterdörrar på 350 kg totalt står nu på planen framför Evighetsprojektet, vem eller hur de skall bytas är oklart även för Smörgåsen. Inte direkt sugen på att lägga en halvdag med inlånad hjälp på att byta dem. Karmarna skall borras om igen för karmskruv, fogskum skall avlägsnas, de gamla karmarna skall ur, allt skall justeras om igen o skummas etc etc. Nya prylar är väl roligt i sak, men i praktiken känns det väääldigt oinspirerande att lägga energi på ngt som redan är "klart"... Men men, de får stå där under en pressening tills vi vet mer.

Har varit i kontakt med plåtslagaren (igen) angående perforerade plåtar att sätta mellan taktassarna till takens luftspalter samt en list att fästa de plåtar som skall kläs upp en bit på väggarna ovanför taken som möter fasad. Vore himla smutt med en lösning att montera redan nu och sedan putsa emot dessa plåtar, helt dold infästning på dessa är ju inte direkt tråkigt. Har små funderingar på att helt putsa färdigt den putsskiveklädda väggen samt gaveln med det runda fönstret innan takpannorna läggs på plats. Man slipper på det sättet krångla med att akta pannorna från bruk. Dock behöver elektrikern hissa fasadskåpet på plats och jag behöver limma i de bitar fasadsten som fattas under skåpet när det väl är på plats. Har även sökt Nybergs angående asfalteringen av vår infart men inte nått rätt person.

Jobbar kväll resterande vardagar denna vecka men ett par handtag skall väl hinnas med även dessa dagar. Har säkerligen missat nämna/kommentera ngt men det överlever säkerligen alla inblandade parter. ;)

Tack Fredrik för hjälpen och din tid med de sista fönstren och tack Mattias för att du dök upp igår även om vi aldrig bar in några fönsterdörrar.

/Pucko (& Puman)

2 kommentarer:

Anonym sa...

skjut arkitekten. Huset är fult.

Mitto sa...

Det finns ingen officiell arkitekt, bygglovsritningarna har ritats av mig och det är ett par vänner som tyckt till under vägen på resan. Så det blir lite oklart vem som teoretiskt skulle drabbas även om det i praktiken är tämligen klart vilka vi kan välja mellan.

Det kan inte vara möjligt att det speglade sig lite i skärmen från ngn lampa i rummet där du satt på kvällen och att det var ngt helt annat du såg?

/Mitto