torsdag 30 september 2010

Flygande avslut

Då så, då var denna semesterperiod till ända även den. Det får bli ett bildspel med kommentarer.

I lördags fick vi hjälp halva dagen av Mattias, vi bytte alla fönsterdörrar. Det gick hyfsat smidigt trots att de fyra dörrarna vägde 350 kg tillsammans inklusive karm. Men 70-80 kg som skall lyftas på gångjärnen med millimeterkrav kräver en del finlir och blir ganska snabbt tungt. Troligen drabbades vi av årets sista sommardag, troligen enbart för att Pucko var tvungen att åka och jobba på det "riktiga" jobbet. Lunch blev det utomhus när även Puman dök upp som förstärkning. Tack för hjälpen Mattias, vi jobbar på din ersättning! Tycker bilden är lite rolig, man ser en rätt tydlig skillnad på 11x25-dörren och de tre 9x21.

Vi har börjat montera igen takets luftspalter med de nu ombockade plåtarna, det är en del pill o fix och många moment. De skall kapas i båda ändar, inga mått är sig lika o vissa skall anpassas efter lutningen på taket. Ett riktigt straff att fästa dem men resultatet blir ju bättre än att vänta tills efter att det är putsat. Fler över/droppbleck har monterats.

Igår när mörkret föll kom Pucko på att det vore smutt att ha en del takpannor kapade innan kranbilen skulle komma idag. Men då elbolaget skulle komma efter frukost o fimpa strömmen kändes det dumt att chansa på att det skulle finnas byggström igen vid lunch. Så en halogenlampa på framsidan o sedan var det bara att kapa till ca 30 takpannor. Grannarna måste ha trott att Pucko var puckad som väsnades lagom till Rapports väder. De som passerade måste ha fått sig en rolig uppsyn: ett damm-moln (ni som satt vinkel-moppen i en takpanna vet hur det dammar) upplyst av en stark lampa i ett annars bäcksvart område.

En tom tub tätningsmassa kastades från taket, framtung som den är valde den att sätta sig lite lagom snyggt med spännande darr. Fick titta två ggr så det verkligen stämde att den verkligen gjort som den gjorde. Vem kommer ihåg det om 3 år när vi flyttar in om man inte dokumenterat o kommenterat det?

Vi räddade byggströmmen så vi hade ett lika kort avbrott som omkringliggande fastigheter. Ett par av fukt svälda OSB-bitar och lite syllpapp fick agera distans så det blir rätt med putsen, stumpen 28x70 var bara lite hjälp när jag skulle få skåpet i våg. Elbolagets två sköna farböder ansvarade för att korta kabel o jag för att montera fasadskåpet. Infästningen av handsken är lika ful som den ena av farbröderna såg cool ut med en tänd cigarr konstant i mungipan. Elektrikern blåste jag av idag, han behövde ju inte stressa ut då vi allt jämt hade ström. 13 meter jordkabel in till elcentral o en elektriker är dock beställd. Fråga gärna Puman vilket av de tre tomma markrören som leder in till centralen. ;)

Strax innan kl 14 dök Hasse-kranbil upp utan att jag från det minsta taket varken såg eller hörde honom, vi började med att lyfta över kalkstensgolvet till baksidan. De stenarna som hamnar på fasaden fick stå kvar på framsidan. under tiden dök Fredrik med hjälte upp innan vi gav oss på teglet. Det tog ca en timme att lägga ut 8,5 pall tegel. Det blev varmt i kylan, min ljusgråa luvtröja blev fläckvis mörk och min t-shirt gick att vrida ur.

Den ena på plats frivilligt o den andre för att den ene bestämt att den andre skulle dit. Oavsett: TACK som fan hjältar!

Tegel.

Tegel.

Tegel. Under kategorin "Djur på tomten" såg jag igår en kolsvart rabbis. Helt sjukt, antingen är det avkomman till en svart kanin som vid ett obevakat tillfälle fått häcken full av en pilsk rabbis eller så var det en kanin-unge på rymmen. Ett tredje alternativ är en svältande svart kanin på rymmen. En rabbis till kroppsform o storlek men kolsvart. Galet.

Tegel. Djur #2: mellan grannens hus o garage kan man skymta lammen på väg hem för lite kvällsmat.

Tegel o kalksten.

Vi höres!

Text: Pucko
Bildval & korrekturläsning: Puman

4 kommentarer:

Vår husdagbok sa...

Vi har lärt oss under vårt bygge att det är inte fällorna man kan identifiera som är de farliga fällorna, men vem skulle kunna ana att en tub tätningsmassa nästan kan bli ett mordvapen ? :) /Nilla

Mitto sa...

Haha, vi har turen att de identifierade och de oidentifierade fällorna har samma källa: Pucko.

Därför gör jag bäst i att vara ensam på bygget. ;)

/Pucko

VillaNian sa...

4st 50mm rör? till vad? + ett antal 20mm? Ni måste sprungit som illrar på taket om det bara tog 1 timme.
Och finns det några närbilder på luftspalts plåtarn?

Mitto sa...

4 st 50 mm rör:
1 st inkommande till fastighet
1 st från fasadskåp till elcentral
1 st till garage
1 st till gäststuga

Under elcecentralen sitter ytterligare 6 st 50 mm. :)

4 st 16 mm skulle ha varit till potentialutjämning men lär inte nyttjas:
1 st till central
1 st till bubbelbad
2 st till innerväggar, en ut och en in för slinga/redundans således.

Kl 13:47 lyfte vi den första av fyra pallar med kalksten över hela huset, kl 13:56 den andra. Kl 15:09 var alla paket på plats på taket. Så mellan kl 13:56 och 15:09 lyftes 2 pall kalksten och 8,5 pall betongtegel. Så en timme är nog en osedvanligt korrekt uppskattning på teglet. :)

Dåligt med närbilder på bloggen på dem, men det kan ju lösas med uppdatering eller på annat elektroniskt sätt. :)

/Mitto