onsdag 24 juni 2009

En kyrka, ett slott eller en borg?

Det spekuleras, skämtas och härjas fritt bland vänner och blivande grannar kring vad det är vi bygger egentligen, av bilderna nedan framgår det troligen att det finns fog för deras kommentarer.

Vi har beställt takbräder, takpapp och läkt i veckan. Ändspontade takbräder är tydligen kvoterade så det tar ett tag för vår bygghandel KG att skrapa ihop till 220 kvadrat, men vi behöver dem iaf inte på flera veckor. Uppskattat behöver vi ca 190-200 kvadrat men det vet man ju att det är dömt att misslyckas om vi bara beställer 200 kvadrat. Vi har beställt en spänannde takpapp som Fredrik visat Pucko på Fredriks pågående bygge, YAP Super heter den och är tunn som tusan. Men som "YAP" avslöjar skall den vara lika bra som "vanlig" YAP och således av bättre kvalité än vad vi behöver under betongpannorna. Det finurliga är att den är bredare än vanlig papp och det allra finurligaste är att den är tunn, lätt och foglig som lite tjockare papper (ungefär). Dessutom behöver den inte spikas utan kan häftas med häftpistol, det sparar man både tid och fingertoppar på. Otur för Pucko som nu lagom fått upp snittsen med att mata fram pappspik och slå sig skonsamt på fingrarna med hammaren. :)

Vi har beställt ut en kranbil till slutet av veckan för att få de sista fem 400-LB-balkarna på plats, vi hoppas på fredag men det ser kärvt ut och med vanligt flyt blir det väl torsdag istället. Med sig har kranbilen all vår kerto samt en limträbalk, smidigt att få det utkört med tanke på att det är många balkar och de längsta är inte mer än 12050 mm (12,05 meter) långa.

För tillfället omgärdas vår utfart av vägarbets-skyltar då det grävts upp ett hål i diket så vi kan få ansluta vårt tele. Som vanligt när Pucko är inblandad är det strul och det som skulle vara klart i måndags blir klart imorgon med lite tur. Ledningen vi skall kopplas in på var inte av den typ den skulle ha varit enligt dokumentationen, ledningen var trycksatt med luft och krävde annan materiel än vad el/tele-killarna hade med sig i måndags. Äldre teledningar är trycksatta för att förhindra att fukt tränger in i ledningarna om det blir hål på ledningen, då tränger luft ut konstant ur hålet och inget vatten kan tränga in oavsett flytande eller gas-form. Killen som var där i måndags gav oss ett nystan med snöre att lägga in i den kanalisation vi gör på vår mark så vi sedan kan ha den som dragtråd. Snällt. Tele-farbrorn som var ute idag verkade inte omöjlig att låta oss dra i kabeln själva, hoppas de kommer ihåg det när det är dags i augusti. Att mata i kabeln kan inte ta många minuter och tar det stopp längs med kanalisationen är det ändå vi som måste avhjälpa det och ngn egentlig inkoppling är ju inte aktuell på typ... 1 år? :)

Idag har vi/Pucko således haft besök av tele-kille, en Puma, flygledarn och mycket oväntat vid 21:30 dök Frida från Puckos jobb upp. Välbesökt bygge idag således, uppskattat av Pucko som numera är socialt svältfödd och annars riskerat att börja prata med sig själv eller ringa in till P3 med ngn värdelös åsikt i ngt töntigt ämne. :)

Puckos semester är snart slut och givetvis har vi inte kommit så långt som Pucko gissade, men vi får väl stå fast vid inflyttning till midsommar 2010. :)

Så här såg det ut när Puman dök upp med middag på tisdag kväll:
Inte det mista likt en borg! Eller...?
Öppen planlösning med högt i tak?
Fika är en av byggets viktigaste beståndsdelar. :)
Inte alls likt en kyrka väl?
Vi skippar köksingång, man får ta stegen in genom skorstenen istället, mer spännande så!

/Pucko (skribent och bildredaktör) & Puman (fotograf)

Inga kommentarer: