torsdag 4 juni 2009

Ostadigt

Vädret spökar med oss, det utlovas regn men det kommer inget. Det utlovas uppehåll men det kommer lite stänk. Irriterande. Idag t.ex. skulle det regna på förmiddagen så vi bestämde oss för lite sovmorgon, men inte hade det regnat inte när vi vaknade... *suck*

I övrigt hittade vi på en egen ostadig lösning för att trixa en balk på plats. Det började med att Anders skämtade med Linda om hur man borde göra, vi berättade om skämtet för Frerdrik. Efter en kort stund tyckte han minsann att det borde funka. I förrgår testades teorin: Anders staplade ihop en massa tomma pallar och skruvade dem samman så de nådde en höjd av ca 240 cm. Därefter spändes det hela fast på palltrucken med två spännband. När Fredrik dök upp lyfte Anders in balken till passagen mellan hall och kök över köksbänksväggen och ovanpå vårt pall-torn med hjälp av traktorn. Sedan smög vi balken till rätt läge med palltrucken och slutligen sänkte vi ned hela härligheten på plats ca 245 cm över plattan. "Skämtet" kan beskådas nedan (dock utan spännband):
Dessutom lyckades vi få balkarna vid uteplatsen på plats, det inkluderar bauta balken på 3,3 meter över vår "lilla" altandörr och matchande fönster. Anders gjorde en ramp upp på uteplatsen så han kunde komma in med traktorn, grävde ur kanten vid uteplatsen och fyllde upp med finsingel för att minimera risken att kanten skadades när den tunga traktorn skulle köra över den ett par gånger. Så nu är det kört för oss att skälla på våra, förhoppningsvis, kommande ungar om att de inte får leka med fordon på uteplatsen: "men pappa har ju kört traktor där mamma, varför får inte..." :) Otur! Regnar bara spåren bort från uteplatsen kan man inte se att en traktor rullat på den, uteplatsen är således oskadd.
Ovan: Bauta-balken ovanför våra 110x250 cm fönster (en av dem är en fönsterdörr)
Nedan: De fem balkarna i en översiktsbild samt spår på uteplats

Om vi inte berättat det så kommer fönstren (på Gotland: fönstrarna) v.33. Det kan nog hitta på att bli rätt lagom, då bör stommen vara klar och taket isolerat. Vad gäller våra framgångar är vi nog inte helt nöjda med hur långt vi kommit, så nu ligger vi nog efter den obefintliga tidsplanen. ;)

Fotona är från igår efter att de fem balkarna kommit på plats med hjälp av oumbärlige Fredrik, under dagen idag har Anders staplat igen alla gluggarna på 2-plansdelen. Nu skall det armeras på den delen innan nästa skift skall på plats och ha gluggar för mellanbjälklaget.

Om det, enligt nuvarande prognos, regnar på fredag förmiddag åker vi ut till Slite för att besöka Slite Stenhuggeri och titta på kalksten. Vi har ju velat en hel del, först var det flis som skulle slipas på plats, därefter var vi inne på fallande längder som skulle slipas på plats och nu är vi inne en sväng på borstad kalksten... Drygt när man måste bestämma sig så tidigt, men det känns ju relevant att det blir rätt. 75-80 kvadrat kalksten kostar ju inte gratis direkt... Tillkommer gör all den flis vi skall ha ute så småningom dessutom.

/Anders & Linda

Inga kommentarer: