söndag 3 maj 2009

Som gjutet med leveranserna

Då var det gjutet! Betongen vattnas för sista dagen idag, anledningen till att man vattnar betongen är för att det inte skall bli överdriven sprickbildning då betongen torkar för fort. Man tillser helt enkelt att betongen brinner långsammare och inte krymper så snabbt att den spricker.

Gjutningen gick i stort bra, Mitto hade räknat fel åt rätt håll på volymen betong som skulle gå åt så vi gjorde av med mindre än vad som beräknats. Lindas amerikanska chokladmuffins gjorde succé och jag tror Norragård fick i sig 2,5 st. När vi nu klarat av de saker som gick bra med gjutningen får vi väl ta upp det som skapade en stunds panik hos byggherren: 2 st kantelement brast när voten vibrerades. Vi fick skyffla bort den betongen som ville rinna ut ur formen och på snabbaste sätt få tillbaka de brustna delarna på sin plats och stöta upp dem utifrån med lite virke. Resultatet är att redan grunden visar på tendenser till att vi bygger lustiga huset. :) Det skall dock betonas att vi varken avser ha kantelementen synliga (vi tjockputsar även sockeln) eller lägga första skiftet med LB-sten i lim (vi lägger det i bruk). Så summa-sumarum: det gör inte ett förbannat dugg, vi fick bara en försmak på att allt som vanligt inte går som det är tänkt och vi förlorade 15 min i effektiv gjut-tid.
(Om vår blotta närvaro på tomten nästan orsakar trafikolyckor bland de nyfikna kan ni ju spekulera i hur mycket uppmärksamhet pump-armen väckte...)
(Pump-föraren med lådan på magen var en glad skit, det syns. Eller?)
(Norragård är i rätt bransch, notera texten på tröjan... :)  )
 
(Om det inte redan är självklart: här pumpas det i betong under garderoberna i hallen)
(Tvättstugan slodas till vänster, till höger töms pump-bilen och det var nära att vi göt igen en takvattenanslutning, hihi.)
(Klart!)
(Nere till vänster i bilden syns de uppstöttade kantelementen som brast då de inte är helgjutna utan limmade)
(Uteplatsen 75 kvadrat "liten", den faller 10 cm mot fotografen från innerhörnet av plattan)
(Två vattenspridare täcker, med lite hjälp från vinden, nästan 235 kvadratmeter)
(Det blir inte roligare än så här tills vi fått hem vår sten från H+H)

Norragård hade glömt att vi bett honom dra över allt med "helikopter" så det blev lite avigt, när han kom tillbaka hade det börjat brinna rejält redan och det blev ingen stålning utan endast skurat. I huset gör det inget men det var lite synd på uteplatsen. Men vi skall ju ändå lägga kalksten så det spelar ingen roll egentligen, men det hade sett roligare ut i väntan på att kalkstenen kommer på plats.

Vi har beställt LB-stenen från H+H och det blev nu helt plötsligt 3 st leveranser:
Ons 6:e maj får vi lastbil + släp med sten.
Fre 8:e maj får vi en bil med lim, passblock och balkar.
Mån 11:e maj får vi en bil + släp med sten.

Vi får se om vi beställt på tok för mycket sten eller om det saknas töntigt lite. :) Det som också borde beställas är en leverans med sand så vi har till att blanda bruk med. Får kika på det till veckan.

/Pucko & Puman

Inga kommentarer: